Hedelius toont eigen palletautomatisering • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hedelius toont eigen palletautomatisering

Hedelius heeft vorig maand speciaal voor geïnteresseerden en klanten uit Nederland en België, een klantendag gehouden. Blikvanger was het door het familiebedrijf zelf ontwikkelde palletautomatiseringssysteem.

“Nederland is voor ons altijd een bijzondere markt geweest”, vertelt Hedelius-directeur Dennis Hempelmann. Hij was dan ook zeer tevreden met de 80 gasten die hij mocht verwelkomen.

De klantendag was, samen met de Benelux-verkooppartner Promas uit Maasbree, georganiseerd bij het hoofdkantoor van Hedelius in het noord-Duitse Meppen, niet ver van de Nederlandse grens,

De bezoekers van de klantendag konden een rondleiding krijgen door de productiefaciliteiten van het familiebedrijf. In het demonstratiecentrum waren vervolgens tien bewerkingscentra beschikbaar om live-bewerkingen te demonstreren.

Het ging om de 3-assige freesmachines Forte 65 Single 1320 en Forte 85 Single 1620 alsmede de 5-assige machines Tiltenta 6-2300, Tiltenta 7-2600 en Tiltenta 9-2600 uit de familie van de zwenkkoppen.

Acura 65 met automatisering

Het Acura 65 bewerkingscentrum met draaizwenktafel was eveneens draaiend te zien, inclusief automatisering. Enerzijds een Platinum 50 robotautomatisering van BMO Automation. Anderzijds het door Hedelius zelf, nieuw ontwikkelde palletautomatiseringssysteem met de naam Marathon.

De bezoekers van de klantendag behoorden tot de eersten die deze Marathon tijdens een demonstratie in werking konden zien.

Het bedrijf kon al diverse automatiseringssystemen van anderen (merkonafhankelijk) aanbieden. Nu komt daar dus een specifieke Hedelius-palletautomatisering als extra optie bij.

Het systeem, dat in Meppen wordt gebouwd, bestaat uit 22 pallets met afmetingen van 400 x 400 mm, opspangewicht tot 150 kg, een diameter van max 500 mm en opspanhoogte tot 400 mm.

Marathon palletautomatiseringssysteem bij een Acura 65 (rechts) (foto’s: Hedelius).

De automatisering plaatst de pallets aan de zijkant in de machine via de 965 mm hoge beladingsopening. Zo blijft de Acura 65 steeds vanaf de voorzijde toegankelijk.

Stand-by magazijn

Standaard wordt gebruikgemaakt van een 65-voudig gereedschapsmagazijn. Maar met een extra stand-by magazijn kan dit aantal nog uitgebreid worden met 190 extra tot een totaal van 255 gereedschappen. Met een geïntegreerd reinigingsstation zijn nog altijd 245 gereedschappen beschikbaar die automatisch afgeborsteld en geolied worden.

Bijzonder is de wisselwerking en interactie tussen de Marathon, de Acura 65 en het stand-bymagazijn. Het systeem is dan ook speciaal voor de Acura ontwikkeld.

Compact geheel

De drie eenheden vormen samen een relatief compact geheel voor kleine en middelgrote series. Het bedrijf biedt op deze manier dus een complete turnkey-oplossing.

Hedelius presenteert de nieuwe Marathon P422 palletautomatisering voor het eerst aan het grote publiek tijdens de Metav in Düsseldorf (van 10 t/m 13 maart). Het palletautomatiseringssysteem wordt de komende weken op de markt gebracht.

Lees ook over de palletautomatisering van Hedelius in Metaal Magazine nummer 1 (februari 2020).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven