Heavy Machining in ons land verandert • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Heavy Machining in ons land verandert

Een voorbeeld van grootverspanen (foto: Ceratizit)

De grootverspaning in Nederland is veranderd. Er hoeven minder spanen te worden gemaakt. Dat stelt andere eisen aan de machine, maar ook aan het gereedschap. Efficiencyverbeteringen liggen voor de hand. 

“Werk waarbij je wisselplaten van 60 mm breed inzet of met 25 mm snedediepte zie je wel nog in Zweden en Engeland, maar in Nederland niet meer”, zegt Tinus Zuetenhorst, die bij Ceratizit onder andere voor dit segment in Noordwest Europa verantwoordelijk is. Hieronder een video van Seco waar nog wel sprake is van een stevige snedediepte. Hetzelfde geldt voor de video aan het einde van dit bericht.

PeterLodder, bij Iscar Nederland voor de grootverspaning verantwoordelijk: “De toegift is drastisch verminderd. 10 mm tot 20 mm toegift bij een ruw smeedstuk heb je niet meer

Harrold Filart van Leerling Hengelo merkt dat klanten vooral op zoek zijn naar verkorting van de productietijd. Levertijden staan onder druk,er is veel ad hoc werk.

Ook Patrick Umans van WNT Nederland, de Ceratizit-dochter voor het hele brede assortiment, merkt dat het thema proceszekerheid hoog op de agenda staat. “Ze verspanen liever iets langzamer, als ze maar zeker zijn dat de wisselplaat het de hele bewerking uithoudt.”

In een komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over grootverspaning. Als u dit artikel niet wilt missen, neem dan nu een abonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven