Hawo en Twenteq samen in Topfabriek • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hawo en Twenteq samen in Topfabriek

De Hawo Groep in Rijssen verwacht dat de economische pieken en dalen in de verspaningsindustrie en modulebouw in de toekomst elkaar nog sneller zullen blijven opvolgen. Bezettingsgraden van machines zullen daardoor voortdurend variëren waardoor kapitaalintensieve investeringen niet meer vanzelfsprekend zijn. Een ‘Topfabriek’ zou een oplossing kunnen zijn.

Het concept van de Topfabriek is gebaseerd op het veel sneller kunnen schakelen bij  sterk wisselende marktomstandigheden. Besloten werd de zusterbedrijven Hawo en Twenteq samen te voegen in die Topfabriek. Stodt Toekomsttechniek werd ingeschakeld voor de begeleiding van de gewijzigde invulling van lean manufacturing en met sociale innovatie de vorming van een gezamenlijke bedrijfscultuur te ondersteunen. 

 

Samenvoeging

De fysieke samenvoeging van de twee bedrijven is inmiddels afgerond, vertelt bedrijfsleider John Wiggerman. ”Ik ben er best trots op hetzelfde aantal vierkante meters 60% meer machines staan opgesteld. Bijna alle machines hebben een nieuwe plek gekregen. Alles staat nu op de juiste plek maar moet de inrichting nog verder worden geoptimaliseerd en kunnen de bedrijfsculturen verder naar elkaar toegroeien.

 

Bottom-up

Hawo, van origine matrijzenbouwer en gereedschapmaker, telt zo’n zestig medewerkers en is gespecialiseerd in verspaning voor de aerospace en de energiemarkt. Twenteq (twintig medewerkers) bedient met machineonderdelen uiteenlopende markten. Wiggerman: “We willen samen uit de sterke punten van Hawo en Twenteq het beste halen en dat inzetten voor de hele fabriek. Sociale innovatie is daarbij belangrijk: de medewerkers bottom-up betrekken in het hele proces en hun kennis en kunde gebruiken om het bedrijf sterker te maken”. Het project liep van november 2011 tot augustus 2012.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven