Harddraaien alternatief voor slijpen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Harddraaien alternatief voor slijpen

Het harddraaien heeft zich inmiddels qua rondloopnauwkeurigheden en oppervlakteruwheden zover ontwikkeld dat het in veel gevallen als alternatief voor slijpen wordt aangeboden. Voor situaties waar dat niet het geval is worden door de meeste machineleveranciers alternatieven geboden waarbij het harddraaien wordt gecombineerd met slijpmogelijkheden.

Het basisprincipe van harddraaien is natuurlijk niet veel anders dan van ‘zachtdraaien’. Alleen zijn de hardheden van de bewerkte materialen hoger. Daardoor is sprake van een beduidend hoger krachtenspel, met name waar het gaat om de druk die het gereedschap uitoefent op het werkstuk in de X-richting, de belangrijkste bron van trillingen. Daardoor ligt het trillingsniveau dus hoger en dat is funest voor het kwaliteitsniveau van het oppervlak en de levensduur van de gereedschappen.

Lagere voedingen

Een andere route om het krachtenniveau en de bijbehorende warmte-ontwikkeling bij harddraaien te beperken is het werken met lagere voedingen en (om toch nog enig verspanend vermogen te bereiken) hogere toerentallen. Ook dat is echter alleen maar mogelijk als de machines beschikken over een hoge stijfheid en stabiliteit.

Tijdens de Hausmesse vorig jaar demonstreerde Benzinger op een GoFuture B2 RT de mogelijkheden van harddraaien aan de hand van dit werkstuk van het materiaal 100Cr6 met een hardheid van 61 HRc (foto: Reinold Tomberg)
Tijdens de Hausmesse vorig jaar demonstreerde Benzinger op een GoFuture B2 RT de mogelijkheden van harddraaien aan de hand van dit werkstuk van het materiaal 100Cr6 met een hardheid van 61 HRc (foto: Reinold Tomberg)

In het komend nummer van Metaal Magazine in een technisch, vierpagina-artikel een overzicht van de mogelijkheden die machineleveranciers als Benzinger, Hardinge, Hembrug, Index en Traub. Wilt u dat niet missen, neem dan nu een abonnement op Metaal Magazine.

Tijdens de ‘Pressetag’ in 2013 in  Krefeld (D) toonde Hardinge aan de hand van een demonstratiewerkstuk de mogelijkheden van hardprecisiedraaien. Vanaf de stang werd een ringvorming produkt (buitendiameter 27 mm en hoogte 10 mm) gedraaid uit het materiaal 100Cr6 (lagerstaal) met een hardheid van HRc 62. Zie de video hieronder:

De video hieronder laat de bewerkingen draaien en slijpen zien, uitgevoerd op een Schaublin 202 TG van het materiaal 100Cr6 met hardheid 64HRc

Eén reactie op “Harddraaien alternatief voor slijpen

  • Aangaande het Hard Draaien of Hard Part Turing, is dit zeer interessant.
    Kosten per product en doorlooptijden worden aanzienlijk veminderd.
    Binnenkort starten we met een cursus Hard Part Turning waarin alle facetten en techniek in een dagsessie zullen woden behandeld. De cursus is inclusief een ultra modern lesboek, waarin stap voor stap wordt aangegeven wat de specifieke aandachtspunten zijn.
    Harm Kort 0651222780

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven