Handling robot kan ook ontbramen • Metaal Magazine
Nieuws

Handling robot kan ook ontbramen

Toepassing CDB (foto's: Schunk).

Schunk maakt de vaak al aanwezige handling-robot nu ook geschikt voor geautomatiseerd ontbramen. Daarmee wordt het portfolio robotic material removal uitgebreid. Zo kunnen gebruikers hun ontbraamproces op een eenvoudige manier automatiseren. Voor verschillende ontbraamtaken zijn er 3 verschillende units: de CRT, de RCV en de CDB.

Om zuivere eindproducten te verkrijgen, moeten scherpe randen, oneffenheden of uitsteeksels betrouwbaar worden verwijderd tijdens het snijden van metaal en gietprocessen. Tot nu toe kon deze vereiste gevoeligheid alleen worden bereikt door manuele bewerking of direct in de bewerkingsmachines.

In de metaalbewerking wordt het ontbramen meestal uitgevoerd als een extra werkstap met een verhoogde logistieke en personele inspanning. Tegelijkertijd zijn al veel robotsystemen in gebruik voor het laden en ontladen van bewerkingsmachines.

Gelijktijdig met bewerken

Schunk maakt nu dat de robots behalve laden en ontladen, ook kunnen worden gebruikt voor geautomatiseerd ontbramen. Het ontbramen van de werkstukken kan gelijktijdig met de bewerking van het volgende werkstuk worden uitgevoerd, waardoor een extra bewerkingsstap wordt uitgespaard.

Gelijktijdig ontbramen vermindert de doorlooptijd van componenten en de kosten per eenheid, en draagt bij tot een betere benutting van bestaande laad- en losrobots, stelt het bedrijf. De herhaalnauwkeurigheid van de robot zorgt bovendien voor consistente reproduceerbare resultaten.

 Als robots ook deze vuile, eentonige taken krijgen toebedeeld, zullen de werknemers die naast hen werken profiteren van meer veiligheid en een betere ergonomie, aldus Schunk.

Met de CRT, RCV, en CDB heeft het bedrijf 3 units ontwikkeld voor verschillende ontbraamtaken waardoor er voor elke toepassing een optimaal gereedschap is.

Kleine CRT

De pneumatisch aangedreven vijl, CRT, is bijzonder geschikt voor kleine en smalle gereedschapsgeometrieën. Zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen zoals sleuven, hoeken en groeven kunnen overbodige randen nauwkeurig worden verwijderd en zonder resten worden gereinigd.

De compensatiehoek van +/- 1,8 mm compenseert positienauwkeurigheden en werkstuk- en robottoleranties op betrouwbare wijze. Doordat de vijl kan worden uitgerust met conventionele vijlbladen, kan bestaand materiaal worden hergebruikt en kan gemakkelijk worden overgeschakeld op geautomatiseerde processen.

Robuuste RCV

De pneumatische RCV-ontbraamspindel is momenteel het meest robuuste product op de markt, en bewijst zijn capaciteiten tijdens het reinigen van onbewerkte stukken en gefreesde onderdelen.

Omdat verschillende roterende gereedschappen kunnen worden gebruikt, kan de RCV flexibel worden ingezet voor diverse ontbraamwerkzaamheden. Dankzij zijn robuustheid en hoge kwaliteit kunnen met de RCV consistent goede bewerkingsresultaten worden bereikt. De schoepenmotor verkort de machinetijd met een hoog koppel en een korte nalooptijd, en zorgt daardoor voor een hogere output.

Flexibele CDB

De CDB-eenheid vergemakkelijkt de omschakeling van handmatige naar automatische processen. Voor het eerst kunnen beproefde handgeleide ontbraammessen worden gebruikt en zijn extra investeringen in nieuwe materialen niet nodig, stelt Schunk.

Dankzij de uniforme gereedschapsopname en de mogelijkheid tot automatische gereedschapswissel is de insteltijd aangenaam kort, zodat ook kleine series economisch verwerkt kunnen worden. De unit is regelbaar in axiale en radiale richting en is geschikt voor het ontbramen van diverse werkstukken. Een verscheidenheid aan materialen, zoals kunststoffen, aluminium, staal of messing, en verschillende geometrieën kunnen gemakkelijk worden bewerkt.

Pneumatische druk

Alle genoemde producten zijn cardanisch. De gereedschappen kunnen worden aangepast door ze met pneumatische druk in werking te stellen. Daardoor is een variabele uitbalanceerfunctie gewaarborgd en wordt de programmeerinspanning voor de robot merkbaar verminderd.

De ingebruikname is erg snel en gemakkelijk. Met de optioneel verkrijgbare fixatie van de y-as kunnen gebruikers overschakelen van oscillerende naar radiale compensatie. Deze flexibiliteit garandeert een efficiënte bewerking, zelfs van verschillende werkstukgeometrieën.

Kosten besparen

Het geautomatiseerde proces leidt tot minder afgekeurde werkstukken, aanzienlijk kortere stilstandtijden en slechts een zeer beperkte behoefte aan reserveonderdelen. Dat maakt dat kosten bespaard kunnen worden

Aanvullende producten maken het Schunk -portfolio compleet en maken extra toepassingsgebieden beschikbaar.

PCFS-compensatie-eenheid

De PCFS-compensatie-eenheid blijkt veelzijdig te zijn. Als een werkstuk moet worden bewerkt met een vooraf gedefinieerde kracht, levert het waardevolle diensten op.

De unit is universeel toepasbaar en zorgt ervoor dat in elke positie een consistente compliance-kracht optreedt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een positiesensor. Deze compenseert de gewichtskracht samen met de door de klant geleverde drukregelkleppen.

De PCFC kan worden gecombineerd met diverse tools en is daarom geschikt voor talrijke toepassingsdoeleinden.

Met de nieuwe ontbraamgereedschappen vult Schunk haar end-of-arm-portfolio aan met nog meer modules.

Testen in Schunk CoLab

Klanten kunnen hun toepassing vooraf testen in het nieuwe Schunk CoLab applicatiecentrum. Het bedrijf voert een haalbaarheidsanalyse uit van de bewerkingsopdracht en geeft aan de overstap naar geautomatiseerde bewerking zo te vergemakkelijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven