Igus verwarmt de eigen fabrieken met restwarmte uit koelwater van de aanwezige spuitgietmachines. Dit machine heat recovery systeem (MHRS) wordt nu voor iedereen ter beschikking gesteld. Wanneer alle spuitgieters wereldwijd de technologie zouden toepassen, zou volgens berekeningen van het bedrijf meer dan 1 miljoen ton CO2 en zo’n 548 miljoen m3 gas kunnen worden bespaard.
Bij het concept MHRS worden industriële fabrieken dus verwarmd met restwarmte afkomstig van het koelwater van machines. Dat bespaart op gaskosten en verlaagt de CO2-uitstoot.
De fabrikant van hoogwaardige polymeren voor beweging, die motion plastics ontwikkelt en produceert, stelt de technologie online beschikbaar. Zo komen alle details beschikbaar voor andere industriële bedrijven.
Eigen ontwikkeling
Drie ingenieurs van igus zijn aan de slag gegaan om het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens de productieperiode overbodig te maken.
Hiervoor experimenteerden ze eerst met warmtewisselaars uit een auto en ventilatoren uit een computer. De experimenten werden groter en er konden steeds meer vierkante meters verwarmd worden.
Met MHRS slaagden zij er na zes maanden in om een van de grote fabriekshallen op het hoofdkantoor in Keulen te verwarmen met restwarmte van de spuitgietmachines. Igus heeft in totaal zo’n 800 spuitgietmachines, verspreid over meerdere panden
Afhankelijk van de verwarmingsbehoefte leidt de MHRS de warmwaterstromen van het koelcircuit direct naar de luchtverhitters en zorgt er tegelijkertijd voor dat de machines niet oververhit raken.
Terwijl warmte aan het warme water wordt onttrokken, gaat het door de luchtverhitter, waardoor de koelvraag van de koeltoren afneemt. Dit biedt het voordeel dat de vroegere gasverwarming achterwege kan blijven en er minder elektrische energie wordt gebruikt voor koeling.
Variabel en zonder omwegen
De wisselende temperaturen van het koelcircuit kunnen variabel door het systeem worden aangepast. De MHRS maakt geen omweg via een dure warmtepomp en ook een warmtewisselaar is niet nodig, omdat dit zou leiden tot temperatuurverliezen. Een extra toevoer van afvalwarmte van luchtcompressoren is ook niet nodig.
Igus verlaagt de persluchtenergie al geleidelijk om de energiekosten te verlagen. “Met dit interne verwarmingssysteem kunnen we het gasverbruik in de toekomst tot nul reduceren”, zegt Frank Blase, CEO van igus.
“Bovendien hebben we minder elektrische energie nodig voor koeling. Zo besparen we niet alleen kosten, maar verminderen ook de CO2-uitstoot en beschermen zo het milieu.”
Hoe werkt het?
De hydraulische motoren van de spuitgietmachines worden warm tijdens het gebruik. Net als een automotor hebben ze koeling nodig om ze te beschermen tegen oververhitting.
Hierbij worden koeltorens gebruikt die koud water aanvoeren en via een leidingsysteem naar de machines leiden. Het opgewarmde water keert terug naar de koeltoren.
Wanneer het water weer wordt gekoeld, ontsnapt de warmte in de atmosfeer en gaat als energie verloren.
Flow control systeem

Met het MHRS systeem wordt een deel van de warmte van het koelcircuit opgevangen via een flow control systeem en direct naar de verwarmingen gestuurd. Deze bevinden zich naast de oude ventilatoren van de gasverwarming.
Om te voorkomen dat deze heaters direct verstopt raken, filteren kleine zeven zwevende deeltjes die in het water zitten, eruit.
Het warme water komt de nieuwe luchtverhitter binnen en zorgt ervoor dat de oude luchtverhitter niet meer werkt.
Een ventilator op de verwarming verdeelt de opgewarmde lucht uiteindelijk in de hal. Pas daarna stroomt het water terug naar de koeltoren en begint de kringloop opnieuw.
Omdat er geen warmtewisselaars worden gebruikt, kan het systeem ook in het lagetemperatuur-bereik worden gebruikt.
Nu logistieke centrum
“We zijn zo overtuigd van ons concept dat we van plan zijn om in de toekomst volledig te vertrouwen op machinewarmte voor het verwarmen van de fabrieks- en kantoorruimtes”, zegt Dennis Berninger, factory manager bij igus en drijvende kracht achter dit project.
Het volgende plan is om het 7.209 m2 grote logistieke centrum uit te rusten met negen luchtverhitters. Alleen al hier kan jaarlijks zo’n 31,5 ton CO2 worden bespaard. Dit is een belangrijke stap voor igus om dichter bij de volledig CO2-neutrale doelstelling voor gebouwen en productie in 2025 te komen.
Ook voor anderen in industrie
Aangespoord door het succes heeft igus besloten om de technologie ook beschikbaar te stellen aan andere industriële bedrijven. Volgens een berekening van igus kan
De ruim 1 miljoen ton CO2 en meer dan 548 miljoen m3 gas die volgens berekeningen bespaard kan worden als alle spuitgieters wereldwijd deze technologie zouden gebruiken, komt volgens igus overeen met het jaarlijkse gasverbruik van 238.434 Duitse vierpersoonshuishoudens.
“We zien een groot potentieel voor de MHRS in de branche en daarom willen we het concept gratis beschikbaar stellen aan andere bedrijven. Tijdens ons onderzoek hebben we zelf geen gepubliceerde instructies gevonden”, zegt Berninger. “Met onze website geven we nu al informatie over hoe MHRS en het ontwikkelde controleapparaat werken.”
Meer informatie
Lees meer over MHRS