Hafnium geeft hittebestendigheid • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hafnium geeft hittebestendigheid

Hafnium (Hf) is een glanzend grijsachtig metaal dat in Nederland niet zo bekend is maar wereldwijd toch volop wordt gebruikt in diverse toepassingen zoals in de lucht- en ruimtevaart, nucleaire installaties, consumentenelektronica en dergelijke. Hafnium beschikt over een uitstekende corrosiebestendigheid en goede mechanische eigenschappen.

Het metaal Hafnium  is redelijk tot goed te bewerken en te verwerken tot eindproduct. Deze eigenschappen gekoppeld aan de hoge neutronenabsorptie en goede elektrische eigenschappen maakt het geheel tot een veelzijdig materiaal. Hafnium is een zustermetaal van zirkoon en het wordt als erts gewonnen gelijktijdig met de winning van zirkoonerts.

 

submarine

Hafnium wordt in nucleaire installaties toegepast als neutronenvanger en dan vooral in onderzeeërs (foto’s: US Navy)

 

Lage neutronenabsorptie

De corrosiebestendigheid van hafnium en zirkoon is nagenoeg identiek aan elkaar. Deze metalen lijken vrij sterk op elkaar hoewel het soortelijk gewicht van hafnium ongeveer twee keer zo groot is als dat van zirkoon en ongeveer drie keer zo hoog als van titaan. Ook is het opmerkelijk dat zirkoon een lage neutronenabsorptie heeft en hafnium juist een hoge. Daarom wordt hafnium in nucleaire installaties toegepast als neutronenvanger en dat vooral in onderzeeërs. 

 

Binnenkort in Metaal Magazine in een artikel meer informatie over hafnium. Er zijn al artikelen verschenen over metalen als nikkel en tantaal. Een van de volgende metalen die aandacht krijgt is wolfraam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven