Grote uitbreiding Aalberts Industries in Zuid-Europa • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grote uitbreiding Aalberts Industries in Zuid-Europa

Aalberts Industries N.V. wil de Franse onderneming Comap S.A. overnemen van het eveneens in Frankrijk gevestigde Legris Industries S.A. De onderhandelingen zijn in een zodanig stadium dat op korte termijn volledige overeenstemming kan worden bereikt en, behoudens de toestemming van de bevoegde autoriteiten en advies van Comap's ondernemingsraad, de overname in het eerste kwartaal 2006 zal worden afgerond.

Comap, met een in 2005 verwachte omzet van ongeveer 180 miljoen euro en circa 1.100 medewerkers is een van de vooraanstaande spelers in de Europese markt voor flow controlproducten. Comap, gevestigd in Lyon, heeft acht productievestigingen verdeeld over Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Brazilië. Daarnaast beschikt de onderneming over een uitgebreid verkoopnetwerk met het zwaartepunt in zuidelijk Europa.

Het huidige management blijft aan de onderneming verbonden en zal nauw gaan samenwerken met de andere bedrijven binnen de Aalberts Industries Groep.

Comap kent twee hoofdactiviteiten: water- en gasproducten. De waterproducten maken circa 80% van de omzet uit en omvatten zowel producten voor drinkwater- als voor verwarmingssystemen. De productportfolio omvat fittingen, radiatorkranen, watercontrole- en kwaliteitssystemen en “ready-to-install”-oplossingen voor de installateur. De gasproducten maken circa 20% van de omzet uit en omvatten onder meer drukregelsystemen en tankaansluitingsets voor LPG.

Comap heeft vooral in Zuid-Europa een sterke marktpositie. Het gaat daarbij met name om Frankrijk, Italië, Spanje en in mindere mate Griekenland. Ook in de Benelux en op de Britse markt is Comap goed vertegenwoordigd. Comap beschikt over een aantal gerenommeerde merknamen voor de belangrijkste productgroepen. Hiertoe behoren onder meer SUDO (fittingen), SAR (verwarmingssystemen) en Clesse (LPG­regelsystemen).

Tot de afnemers van Comap-producten behoren alle belangrijke Europese groothandelorganisaties. Daarnaast worden de producten geleverd aan zogenaamde OEM-afnemers en de utiliteitsbedrijven (water en gas). Comap heeft sterke banden met de nationaal en internationaal opererende installatiebedrijven die via de groothandel worden bediend op basis van het zogenaamde one-stop-shoppingconcept.

Comap heeft in de laatste vier jaar een belangrijk deel van haar productportfolio vernieuwd met zelf ontwikkelde, innovatieve producten. Zo werden pressfittingen ontwikkeld met een visuele controlemogelijkheid, werd een nieuw programma thermostaatradiatorkranen ontwikkeld en werden zogenaamde ‘ready-to-install’-totaaloplossingen voor drinkwater- en verwarmingssystemen in de markt geïntroduceerd.

Aalberts Industries wil haar positie op het gebied van flow control uitbouwen. Met de overname ontstaat een voor Europa uniek netwerk van binnen de Aalberts Industries Groep samenwerkende bedrijven die gezamenlijk in nagenoeg alle Europese landen een toppositie in de markt innemen. De flow controlactiviteiten van Aalberts Industries kunnen door hun spreiding over de diverse landen zowel op lokaal, nationaal als Europees niveau direct inspelen op de behoeften van haar afnemers.

Deze samenwerking binnen de groep zal op een groot aantal deelterreinen tot stand kunnen komen. Tot de belangrijkste aandachtsgebieden behoren onder meer:

  • Wederzijdse benutting van de bestaande verkoopnetwerken
  • Geïntegreerde product- en marktontwikkeling op basis van productspecialisatie
  • Uitwisseling van productietechnologie en knowhow
  • Coördinatie van inkoopactiviteiten, onder meer op het op gebied van grondstoffen
  • Benutten van ‘cross-selling’-mogelijkheden.

De positieve rendementseffecten van de samenwerking zullen in de komende 18 maanden zichtbaar worden.

Ter financiering van de overname heeft Aalberts Industries inmiddels de benodigde leningen aangetrokken. De overname van Comap zal in 2006 positief bijdragen aan de groei van de winst per aandeel. In de volgende jaren zullen autonome ontwikkelingen binnen de onderneming en de samenwerkingseffecten kunnen bijdragen aan een verdere structurele toename van de winstgevendheid van Comap en daarmee van de hele Aalberts Industries Groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven