Grote order Mazak bij Blok Groep • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grote order Mazak bij Blok Groep

Eind juni dit jaar worden bij de Blok Groep in Velsen een aantal nieuwe Mazak machines geleverd. De totale order omvat een geïnvesteerd bedrag van 3 miljoen euro. Voor Mazak is dit de grootste order van meerdere machines in één levering ooit gedaan in Nederland.

De totale order omvat vier Mazak CNC-bewerkingscentra, een Palletech beladingssysteem en een uitbreiding van een bestaand systeem. De vier nieuwe machines zijn een horizontale HCN 5000, twee maal een HCN 8800 en een verticale, simultaan vijf-assige VTC 800/30 S/R. “Bijzonder aan de twee HCN 8800 machines is dat deze  32 pallets hebben,” legt Erik Blok, Algemeen Directeur van de Blok Groep uit. “De pallets zijn 800 mm bij 800 mm. De HCN 8800 blinkt uit door een X-slag van 1400 mm. Daar kunnen we straks hoognauwkeurig grote producten op gaan maken.” Ook is er gekozen voor de uitbreiding van een bestaande machine. Door een aanvulling van 16 pallets komt deze machine op een totaal van 48 pallets.

 

Grote order Mazak bij BlokErik Blok, Directeur van de Blok groep, samen met Takaharu Tomisawa, Deputy General Manager van Mazak Benelux voor een nieuwe Integrex i-300S (foto: Paul Quaedvlieg)

 

De uitbreiding van Blok is deels gericht op vervanging van enkele oudere machines en deels op uitbreiding van extra capaciteit. “We streven ernaar om geen machines ouder dan 10 jaar in onze productie te hebben,” verduidelijkt Blok. “Daarnaast krijgen we veel orders uit de vliegtuigindustrie. Sinds 19 mei 2011 zijn we AS9100 gecertificeerd. Er zijn in Nederland maar 15 bedrijven die dit certificaat hebben. “ De investering in de nieuwe machines heeft mede te maken met een grote order van een Amerikaanse opdrachtgever uit de luchtvaartindustrie. Blok: “Het gaat hierbij om een bedrag van 75 miljoen euro, verspreid over tien jaar. Wij zijn voor dat bedrijf een strategische partner. Daarnaast gaat 30% van onze omzet naar China.”

 

Flexibel

Blok heeft wederom gekozen voor Mazak omdat dit Japanse bedrijf in zijn ogen voorop loopt qua technologie. Daarnaast heeft Mazak veel ervaring in de luchtvaartindustrie. Veel machines van het Japanse merk zijn te vinden bij bedrijven als Boeing en Rolls Royce. “Een groot voordeel van Mazak vind ik zelf de flexibiliteit,” legt Blok uit. “Daarnaast kunnen onze operators lezen en schrijven met de Mazatrol besturing. Deze heeft een hoog gebruikersgemak en onze eigen Technische Dienst heeft goed contact met de Technical Services van Mazak.

 

Maleisië

Blok heeft, gezien de hoeveelheid orders, plannen voor uitbreiding naar het buitenland. “Nog dit jaar richten wij een fabriek op in Maleisië, die een kopie moet gaan worden van de fabriek in Velsen. De complexe producten en prototypes blijven we in Velsen maken, maar de producten die we onder de knie hebben gaan naar Maleisië. De uitwisselbaarheid van de bestanden gaat immers snel. Ook in Maleisië gaan we automatiseren, maar niet in de mate zoals we hier in Nederland doen. Er is daar gelukkig genoeg geschoold personeel te vinden.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven