Grote Makino voor aluminium plaatmateriaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grote Makino voor aluminium plaatmateriaal

Voor het bewerken van grote, aluminium platen heeft Makino, uitgaande van de MAG7, het nieuwe, vijf-assige model A7 ontwikkeld. Dit is een grote machine: het bereik in X, Y en Z is respectievelijk 7 m x 2,5 m x 1 m.

Een machine als de Makino A7, waarbij de werkstukken in verticale positie bewerkt worden met een horizontale spil, is bijvoorbeeld interessant voor aerospace-werkstukken. De machine is voorzien van een palletwisselinrichting, links en rechts van de machine, met pallets van 7000 mm x 2000 mm. Op deze pallets kan een massa van 5000 kg opgespannen worden.

A7 Makino aluminium aerospace

De A7 van Makino. Links en rechts de palletwisseltafels van 7 m bij 2 m.  De HSK-F80 hoofdspil van deze machine kan continu 80 kW leveren.  De maximale verspaningscapaciteit in aluminium bedraagt 5400 cm3/min (foto’s: Makino)  

Bijzonder is de zogeheten ‘Volumetric Accuracy Compensation’. Dit is een besturingsfunctie die bij elke machinepositie, de juiste positie en stand van het gereedschap berekent met de juiste compensatie. Volgens Makino is dit van belang omdat zeker bij grote machines 3D-positioneerfouten niet genegeerd kunnen worden en dus is een continue correctie nodig.

On-the-fly

Ook is de machine voorzien van een zogeheten ‘on-the-fly’ 3D-compensatie. Dit is een onderdeel van de Super GI vijfassige besturing van Makino. Met behulp van deze compensatie kan het gereedschap, ook bij hoge snelheden, precies die gereedschap volgen die hoort bij het contour en de geometrie.

In ons land wordt Makino vertegenwoordigd door Produtec in Meerkerk.  De video bij dit bericht toont een MAG-machine van Makino in actie bij het verspanen van aluminium.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven