Grote Huron werkt fijnmechanisch bij NLR • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grote Huron werkt fijnmechanisch bij NLR

“Een grote machine waarmee we toch heel nauwkeurig fijnmechanisch werk kunnen doen”, zo omschrijft teamleider Wim Schrijver het vijfassig KX 50L bewerkingscentrum van Huron bij de productiewerkplaats van NLR Flevoland. En dat is precies wat nodig is bij de bewerking van mallen en modellen voor de luchtvaartindustrie, met hun veelheid aan dubbel gekromde oppervlakken. De zware portaalconstructie zorgt voor een hoge stabiliteit en nauwkeurigheid.

Binnen het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is de productiewerkplaats in Marknesse verantwoordelijk voor de aanmaak van proefstukken, modellen, mallen en testopstellingen zoals die bij het onderzoekswerk om de hoek komen kijken. Daarbij komen vaak exotische materialen om de hoek kijken, variërend van gereedschapstalen, laminaten en composietmaterialen op basis van aluminium en titaan tot cryostabiel 18 procent nickel maraging steel.

 

Huron KX 50L NLR

De Huron KX 50L. De machine bij NLR Flevoland beschikt over een gereedschappenmagazijn met dertig posities, waarbij de spaan-tot-spaantijd circa 8 seconden bedraagt (foto: Huron)

 

Complexiteit

Wat al deze producten gemeen hebben, is een grote complexiteit en de hoge eisen die worden gesteld aan nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit. Een eindnauwkeurigheid binnen 0,01 mm is volgens teamleider Schrijver van de werkplaats een voorwaarde. Vooral de vormnauwkeurigheid is cruciaal. “De maatnauwkeurigheid kun je altijd nog corrigeren, de vorm niet.”

 

Kwaliteit en prijs

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de werkplaats in 2008 een vijfassig KX 50L bewerkingscentrum van Huron aangeschaft. Na een uitvoerig marktonderzoek kwam deze machine qua kwaliteit en prijs volgens Schrijver als beste uit de bus. Om niets aan het toeval over te laten, is de machine bij NLR met behulp van voorgeselecteerde onderdelen nog weer 40 procent nauwkeuriger dan de standaard specificatie.

 

Huron KX 50L NLR

De twee-assige kop, bezig met de nauwkeurige bewerking van een dubbel gekromde vleugelpunt (foto: Jan Oonk)

 

Stabiliteit

“De KX-serie is door Huron speciaal ontwikkeld voor de vormenbouw en gereedschapmakerij”, legt Alex de Gelder van importeur Boelens Machines in Dongen uit. Bewerkingsmogelijkheden en stabiliteit staan daarbij voorop. Als belangrijkste element uit het oogpunt van stabiliteit noemt hij de portaalconstructie van de machine.

 

Lees meer over de Huron KX 50L in het nummer van Metaal Magazine dat vandaag verschijnt. Vraag hier een proefnummer aan.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven