Grootste productiegroei machine-industrie • Metaal Magazine
Nieuws

Grootste productiegroei machine-industrie

De machine-industrie heeft in juni verreweg de grootste groei in gemiddelde dagproductie (in volume) behaald van alle grotere bedrijfsklassen in de Nederlandse industrie. Met 68,1% groei ten opzichte van juni 2020 bleef zij de industrie als geheel (17,9%) ver voor. De groei van de gemiddelde dagelijkse productie van metaalproducten bedroeg in die maand 15,8%. Het was daarmee – na de productie van elektronica en elektrische apparaten (23,2%) – in groei de derde sector. Dat meldt het CBS.

De productie van de industrie als geheel lag in juni 2021 op het hoogste niveau ooit. In mei van dit jaar kwam de productiegroei uit op 16,4%.

Ten opzichte van juni 2019 bedroeg de groei in juni van dit jaar ruim 7%. Daarmee is het in juni 2020 door de coronacrisis geleden verlies (-9,1%) ruimschoots goedgemaakt.

Seizoencorrectie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van mei op juni 2021 steeg de productie met 4,4%.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op.

In het voorjaar van 2020 (toen corona in Nederland ging spelen) kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt, met -11,7% ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Daarna is een stijgende lijn ingezet tot nu dus in juni 2021 de productie op het hoogste niveau ooit is gekomen.

(bron grafieken: CBS, augustus 2021.)

Ook producentenvertrouwen op recordhoogte

In juli 2021 is de stemming onder ondernemers in de industrie opnieuw verbeterd. Het producentenvertrouwen lag op het hoogste niveau sinds de start van het onderzoek in 1985.

Duits producentenvertrouwen

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het Duitse producentenvertrouwen (volgens de IFO-index) is in juli minder positief doordat ondernemers minder optimistisch waren over de te verwachten bedrijvigheid. Ze waren wel positiever over de huidige bedrijvigheid.

De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie groeide volgens Destatis in juni met bijna 7% in vergelijking met een jaar eerder. Ten opzichte van juni 2019 lag de productie echter nog bijna 8%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven