Groots slijpen in microbereik • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Groots slijpen in microbereik

Het Zweedse KMT Lidköping maakt niet-alledaagse machines voor de metaalbewerking; grote harddraai-/slijpmachines voor onder andere het harddraaien en slijpen van grote windturbinelagers. Nieuwste machine is de VTG4000 (Vertical Turning Grinding) die lagers kan draaien en slijpen tot een diameter van 4000 mm met een nauwkeurigheid van minder dan 1 micron. Het bedrijf maakt bij deze machine gebruik van Renishaw encoders voor de te behalen nauwkeurigheid.

Een diameter van 4000 mm is tegenwoordig de grootst mogelijke diameter van lagers voor windturbines. Het hardraaien en slijpen hiervan stelt hoge eisen aan de machine. “De VTG4000 heeft een groot bereik, maar haalt een vormafwijking van minder dan 1 micrometer, dit met een aanzetresolutie van 0,1 micrometer/stap.” Het hart van de Lidköping machines zijn de lineaire geleidingen. De combinatie van hydrostatische geleidingen, luchtafdichtingen en lineaire motoren zorgen voor een stijf, nauwkeurig en onderhoudsvrij aandrijfsysteem.

 

Uitgebreid getest

De VTG4000 is zodanig ontworpen dat het product kan blijven liggen op de draaitafel tussen de verschillende bewerkingen in. Voor het draaien en slijpen zijn twee aparte koppen aanwezig die zich over de X-as met een lengte van 4500 mm bewegen. Lidköping heeft verschillende encoderfabrikanten met elkaar vergeleken en uitgebreid getest. Belangrijk was dat de lineaire encoder geleverd kon worden met een minimale lengte uit één stuk van 4500 mm. Met de Renishaw Signum kon deze lengte het gemakkelijkst bereikt worden. Daarnaast zijn de nieuwe encoders beter bestand tegen vuil.

 

Lidkoping slijpt grote lagers

Om nauwkeurig te kunnen harddraaien en slijpen over een bereik van 4500 mm zijn een stabiele constructie, hydrostatische lagers, lineaire motoren en nauwkeurige encoders een must (foto’s: Renishaw)

 

Op de VTG4000 zijn nu op alle vier de lineaire sledes Renishaw encoders gemonteerd. Eenzelfde verhaal bij de draaitafel: ook hydrostatische radiale en axiale lagers, luchtafdichtingen en direct-drive motoren voor de aandrijving. Ook hier is uitgebreid getest en zijn dezelfde analyses gedaan als bij de lineaire geleidingen. Tenslotte werd hier ook gekozen voor de Signum encoders, maar dan de roterende hoek-encoders. Alle Renishaw encoders hebben een integrale set-up LED indicatie, die het monteren en installeren veel eenvoudiger maakt. Er is geen complexe apparatuur bij nodig. Dankzij de LED-indicatie is het uitlijnen zeer eenvoudig, waarna de definitieve afstellingen volgen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven