Ga naar hoofdinhoud

Groot, groter, grootst

(Foto: Pixabay)

Machines zijn er in alle soorten en maten. Maar wat zijn de grootste machines ter wereld? Surplex heeft een top-11 op lengte samengesteld. De nummer 1 overtreft in lengte alle andere machines. Deze is namelijk even lang als de afstand tussen Rotterdam centrum en het uiterste puntje van de pier van Hoek van Holland (hemelsbreed); zo’n 27 km. De top-3 heeft wat Nederlandse tintjes.

De machines zijn meestal voertuigen; op het land, maar ook onder de grond, op zee en in de ruimte. Bij de productie van deze voertuigen is heel wat staal gebruikt. Sommige van deze gevaartes hebben ook nog gefigureerd in speelfilms of tv-series, aldus Surplex.

Top 11

Dit is de top 11 in omgekeerde volgorde:

11. D575A-3SD Superdozer van Komatsu (11,71 m)

(Foto: Wikipedia)

Deze grootste bulldozer ter wereld is verder 7 m breed en 5 m hoog, en weegt 152 ton.

10. P&H Le Tourneau L-2350 van Komatsu Mining (19,87 m)

(Foto: Kumatsu Mining)

Deze wiellader (lxbxh van 19,87 m x 6,76 m x 6,71 m) weegt 262 ton. Met haar dieselmotor van 2.300 pk kan deze een schepinhoud van 40,52 m³ verplaatsen.

9. BelAZ 75710 van BelAZ (20,6 m)

(Foto: BelAZ)

Kiepauto (lxlbxh van 20,6 m x 9,87 m x 8,16 m) die op 8 wielen (van elk 4 m hoog met elk een gewicht van 5,3 ton) de totale massa van 810 ton verplaatst.

8. Crawler Transporter van Marion Power Shovel Company & Rockwell International (40 m)

(Foto: Wikipedia)

Grootste zelfrijdende landvoertuig. Het bestaat uit 2 rupsvoertuigen en wordt gebruikt voor het transporteren van raketten. De crawler heeft meegewerkt aan diverse televisieseries en films, zoals ‘Apollo 11’ en ‘Transformers: Dark of the Moon’ .

7. Antonov An-225 van O.K. Antonov (84 m)

(Foto: Wikipedia)

Het 6-motorige vrachtvliegtuig, ook wel ‘Mrija’ genoemd, is ontwikkeld in de Sovjet-Unie. Het vliegtuig is verder 20 m hoog en heeft een spanwijdte van 88 m, een leeggewicht van 285 ton en een maximale startmassa van 600 ton.

6. International Space Station (ISS) van diverse samenwerkende internationale partijen (97,9 m)

(Foto: Wikipedia)

Grootste kunstmatige object dat in een baan om de aarde zweeft. Ruimtestation ISS heeft een diepte van 27,5 m, een spanwijdte van 109 m en kan in 92 minuten de wereld rond.

5. Big Bertha van Hitachi Zosen Sakai Works (99 m)

(Foto: Hitachi Zosen Sakai Works)

Deze tunnelboormachine is genoemd naar Bertha Ethel Knight Landes, de eerste vrouwelijke burgemeester van Seattle. Big Bertha heeft een boorkopdiameter van 17,4 m, een gewicht van 70 ton, en boort elke dag door 10 m rots en steen.

4. Bagger 288 van ThyssenKrupp (240 m)

Foto: ThyssenKrupp)

Ooit het grootste landvoertuig ter wereld. Deze graafmachine is 96 m hoog en weegt in totaal 13.000 ton. Dit ‘monster’ heeft in talloze films meegespeeld, waaronder ‘Ghost Rider: Spirit of Vengeance’ en ‘The Hunger Games – Catching Fire’.

3. Prelude FLNG van Royal Dutch Shell (488 m)

(Foto: Shell)

Dit is de grootste drijvende aardgasinstallatie ter wereld. Het haalt gas naar boven, maakt het vloeibaar en zorgt voor op- en overslag. De installatie is 488 m lang en 74 m breed. Er was zo’n 260.000 ton staal nodig om deze reus te bouwen. Dat is in gewicht het drievoudige voltooien. Om een beeld te krijgen, dit is het drievoudige gewicht van de Golden Gate Bridge.

2. F60 van VEB Takraf (502 m)

(foto: Wikipedia)

Deze grootste bewegende machine ter wereld wordt met zijn lengte van een halve km, breedte van 204 m en hoogte van 80 m ook wel de ‘liggende Eiffeltoren’ genoemd. De F60 transporteert deklaaggesteenten die boven steenkool zitten. Het gevaarte weegt iets meer dan de totale massa van de Eiffeltoren, namelijk 11.000 ton. De naam F60 hangt samen met het oorspronkelijke maximale verwijderings%, namelijk 60 m.

1. Deeltjesversneller van diverse universitaire vakgroepen en onderzoeksinstituten (26.659 m)

(foto: Cern)

De grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld. In gebruik bij het European Nuclear Research Centre Cern, op een diepte van ongeveer 100 m. In de deeltjesversneller worden deeltjes bij elkaar gebracht om de bijproducten van de deeltjesbotsingen te kunnen analyseren. En daarvoor is ruimte nodig. De tunnelbuizen van de deeltjesversneller hebben een diameter van 3,80 m. Machinefabriek Boessenkool kreeg september vorig jaar de opdracht om voor Cern bijna 335 m aan vacuümbuizen te produceren.

Surplex, die de lijst heeft opgesteld, is een internationaal veilinghuis voor gebruikte machines, waaronder metaalbewerkende machines.

Heeft u zelf een bijzondere machine? Laat het ons weten!
e-mail redactie of t.vandermeer@eisma.nl

Lees ook:

Top 10 grootste metaalmachines ter wereld (14 februari 2020)

Eén reactie op “Groot, groter, grootst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven