Grondstofschaarste is tikkende tijdbom • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grondstofschaarste is tikkende tijdbom

Bestuurders van de grote wereldwijde productie-bedrijven vrezen dat de impact van grondstofschaarste op hun bedrijfsvoering de komende vijf jaar zeer sterk zal stijgen. Volgens een rapport van PwC (PricewaterhouseCoopers) krijgen veertien mineralen en metalen de stempel kritisch.

Met name bedrijven in de auto-, chemie- en energiesector slaan alarm. Dat blijkt uit het rapport ‘Minerals and metals scarcity in manufacturing: the ticking time bomb’, een onderzoek van PwC (PricewaterhouseCoopers) onder 69 wereldwijde productiebedrijven uit de FTSE500 over de schaarste van mineralen en metalen. Het rapport werd begin december aan ZKH Jaime de Bourbon Parme uitgereikt tijdens een conferentie van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) over grondstofschaarste.

 

Alle onderzoeksresultaten zijn hier beschikbaar:

pdf bestand  impact-of-minerals-metals-scarcity-on-business[1]

 

Grondstoffen worden steeds schaarser

De prijs van grondstoffen stijgt de laatste jaren fors en in de toekomst zullen er minder grondstoffen beschikbaar zijn. De snelle groei van veel economieën en van de wereldbevolking vormen belangrijke oorzaken (foto: Paul Quaedvlieg) 

 

Maar ook het inzetten van monopolyposities door landen die beschikken over zeldzame aardmetalen speelt een rol. ‘Productiebedrijven maken zich meer zorgen over deze geopolitieke dimensie dan over de daadwerkelijke fysieke schaarste’, zegt Rob Mathlener, duurzaam grondstofexpert bij PwC. ‘Schaarste betekent niet altijd zeldzaam. Het hangt ook samen met hoe weinig ervan wordt gewonnen en de barrières die landen opwerpen ten behoeve van hun eigen concurrentiepositie. Nederland zal nadrukkelijker moeten anticiperen op deze verandering in het politieke denken en het machtsevenwicht.’

 

Nederland loopt achter

Bedrijven zullen wereldwijd strategisch moeten inspelen op schaarste. PwC onderscheidt vier pijlers van strategisch grondstofbeleid: grondstoffenvoorziening veiligstellen, productieproces efficiënter maken, effectievere producten maken en end-of-life producten als grondstof inzetten.

 

Nederland loopt volgens Rob Mathlener ver achter op andere landen. ‘Wereldwijd werkt tussen de 50 en 70 procent van de bedrijven met een strategie en worst-case scenario’s. In Nederland is dat maar een vijfde, zo blijkt uit eerder onderzoek van PwC. Nederlandse bedrijven anticiperen met name op economische schaarste. Het ontwikkelen van een nieuwe wereldorde en het effect op de business verdient meer aandacht.’

 

Hightech- en chemiesector op achterstand

De automotive- en duurzame energiesector zijn het best voorbereid op schaarste. De hightech- en chemiesector zijn aanzienlijk minder voorbereid. Het is opvallend dat slechts een gering aantal hightechbedrijven grondstofbeleid heeft, terwijl deze sector sterk afhankelijk is van schaarse metalen. In China, Duitsland, Frankrijk en Engeland en de VS staat grondstofschaarste hoog op de politieke agenda. Het overlaten aan de markt wordt als een te groot risico beschouwd.

 

De overheid onderneemt samen met de industrie maatregelen die verder gaan dan diplomatie, zoals voorraadvorming en proactieve acquisitie. Rob Mathlener: ‘Duitse en Britse politici werken samen met ondernemers om grondstoffen veilig te stellen. Dat gebeurt hier niet. Grondstofschaarste moet hoger op de agenda. Bedrijven en overheden zullen intensiever moeten samenwerken en heldere rolverdelingen bepalen om deze tikkende tijdbom onschadelijk te maken.’

 

Lees ook meer in het bijgevoegde artikel dat in Metaal Magazine verschenen is:

 

pdf bestand  18-20_schaarse_metalen_165152

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven