Groeistuip additive manufacturing op Formnext • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Groeistuip additive manufacturing op Formnext

Voorbeeld van metaalprintwerk dat met twee 700 W lasers in 26 uur tweevoudig opgegroeid is op een SLM 280 Twin van SLM Solutions. Het materiaal is AlSiMg (foto’s: Reinold Tomberg)

De ontwikkelingen op het gebied van additive manufacturing gaan supersnel en onverwacht. Dit leerde medio november de eerste Formnext in Frankfurt (D). Je ziet een veelbelovende groei van additive manufacturing als industriële metaalproductietechniek.

De opgroeitechniek selective laser melting (SLM) was uitermate sterk vertegenwoordigd in de hal van de Formnext 2015 in Frankfurt. Bij deze techniek wordt een werkstuk opgebouwd door in een poederbed, metaaldeeltjes selectief laagje voor laagje aan elkaar te smelten. Deze AM-techniek wordt ook aangeduid als laser metal fusion (LMF) of direct metal laser sintering (DMLS). In vergelijking met een techniek als het hogesnelheidsfrezen van metaal – zeker van aluminium waar de spanen van het werkstuk afspuiten – is SLM een trage productietechiek. Een laserstraal wandelt al vonkend langzaam, laagje voor laagje over een doorsnede, en het opgroeien duurt uren.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven