'Groei NL-industrie is laagste sinds eind 2020' • Metaal Magazine
Nieuws

De Nederlandse industrie groeit in het traagste tempo sinds eind 2020. Nieuwe orders, productie en werkgelegenheid nemen in een trager tempo toe en de prijzen voor energie en materialen stijgen. Daarmee zet de afvlakking van de groei verder door. Dat blijkt uit de Nevi Inkoopmanagersindex.

De Nevi PMI van december kwam uit op 58.7. Dat betekende de zesde daling in 7 maanden tijd en de kleinste verbetering sinds december 2020. Toch bleef ook deze maand de Nevi PMI ruim boven het langetermijngemiddelde.

De PMI (purchasing managers’ index oftewel inkoopmanagersindex) van Nevi geeft een actuele status van de Nederlandse productiesector vanuit 12.000 inkoopprofessionals. Een PMI-score boven de 50 duidt op groei en onder de 50 op krimp.

Productiegroei laagst

De productie nam voor de zeventiende maand op rij toe. Toch was de productiegroei in december de geringste sinds november 2020. Hoewel de orders fors stegen, was ook hier opnieuw sprake van afvlakking. Hetzelfde was het geval bij de exportorders, met de kleinste stijging in 13 maanden.

Hetzelfde was het geval bij de verhoging van de verkoopprijzen. De verwachtingen voor de toekomstige productieomvang bleven zeer positief.

Materialen gehamsterd

“Materialen, energie en transport worden duurder en veel inkopers hebben materialen gehamsterd vanwege tekorten en lange levertijden. Dat nu leidt tot een snelle stijging van voorraden van ingekochte materialen.” Dat zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN Amro in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi PMI.

Hogere kosten

“Ook tarieven voor gas en elektriciteit tikten nieuwe records aan, wat bij veel ondernemers kan leiden tot hogere kosten”, vervolgt hij. “Toeleveringsketens worden waarschijnlijk opnieuw ontregeld door de omikron-variant. Ondernemers moeten naar verwachting dus ook de komende maanden rekening houden met lange levertijden.”

Lees ook:

Nieuw record voor Nederlandse productie (11 januari 2022)

‘Investeer in productiecapaciteit’ (22 december 2021)

Grootste productiegroei machine-industrie (12 augustus 2021)

‘Industrie Nederland herstelt krachtig’ (5 januari 2021)

Industrie is optimistischer (3 december 2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven