Nieuws

Groei industriële robots vertraagt

De groei van het aantal industriële robots in Nederland is recent aan het stagneren.  Dat terwijl juist een versnelling van de robotisering nodig is, evenals een slimmere toepassing van die robots. Dat stelt het ING Economisch Bureau. De combinatie van die twee draagt bij aan de noodzakelijke groei van de arbeidsproductiviteit en dus van de economische groei in Nederland.

In de industrie is het aantal robots de laatste tien jaar vervijfvoudigd en eind 2019 zullen er circa 12.000 industriële robots zijn. Toch staat de productiviteitsverbetering in de industrie onder druk. Na de recessieperiode 2008-2009 is de groei van de arbeidsproductiviteit in de industrie gehalveerd tot 3% per jaar. Dit terwijl de toename van het aantal robots recentelijk dus stagneert.

Versnelling robotisering nodig

Meer doen met minder mensen is vanwege de krap blijvende arbeidsmarkt voor technische beroepen een must. Bovendien analyseerde het Centraal Planbureau eerder dat voor sterkere reële loonstijgingen vooral de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur sneller moet toenemen.

Robotisering draagt bij aan die productiviteit. In de industrie is het groeitempo van het aantal nieuwe robots recent echter afgenomen. “Het risico voor ons land is eerder dat er te weinig robots bij komen, dan te veel”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

“Tragere productiviteitsgroei gaat in Nederland immers samen met minder groei van de reële lonen”. Na relatief gemakkelijk te robotiseren sectoren zoals de auto-industrie zijn nu ook de andere industriële sectoren aan de beurt.

Verschillen arbeidsproductiviteit

De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit in de industrie verschilt bovendien sterk per provincie. In Limburg, Zeeland en Zuid-Holland was de productiviteitsgroei zowel voor als na de recessie hoger dan gemiddeld in Nederland.

In Noord-Brabant, Friesland, Utrecht en Noord-Holland bleef de productiviteitsgroei juist achter. De provincies met de hoogste arbeidsproductiviteit in de industrie zijn Limburg en Zuid-Holland (€ 125.000 per werkzame persoon). Flevoland kent in deze sector veruit de laagste arbeidsproductiviteit: € 86.000.

Slimme machines vragen slimme processen

Door meer robots krijgt de productiviteitsgroei een impuls. Maar er is meer nodig, stelt het ING Economisch Bureau . Ook investeringen in ‘slimme processen’ zijn van belang. ”Nieuwe productietechnologie gaat pas echt renderen als het hele proces op orde is”, zegt Gert Jan Braam, sectorbanker industrie van ING.

“Met bijvoorbeeld klantspecifiek produceren met behulp van standaard deelontwerpen en meer digitalisering verkort je als ondernemer de doorlooptijden. Dit verhoogt de output en de productiviteit en zo blijf je concurrerend ten opzichte van buitenlandse aanbieders. Dit draagt bij aan margebehoud op langere termijn”, aldus Braam.

ING Economisch Bureau komt met deze conclusies in de publicatie die is uitgebracht ter gelegenheid van de vier IndustrieTOPs en de Dutch Technology Week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven