Nieuws

Grittal bespaart op straalmiddel

Het gebruik van Grittal bij het stralen, maakt dat aanzienlijk minder straalmiddel verbruikt wordt dan bij minerale straalmedia. Ook leidt het tot fors minder stof waardoor de levensduur van slijtagegevoelige onderdelen van de straalinstallatie wordt verlengd. Dat zegt Bert Gysen van Grittal-leverancier Magistor op basis van jaren praktijkervaring met dit rvs-straalmiddel.

Het verschil komt volgens Gysen vooral doordat minerale straalmedia (zoals granaatzand en straalkorund) extreem bros zijn en relatief snel breken tijdens het gebruik. Grittal (rvs-straalgrit) van het Duitse Vulkan Inox, behoudt juist veel langer de vorm en kantigheid in de bedrijfsmix.

Standtijd verbetert

Daarmee verbetert de standtijd aanzienlijk, wat resulteert in een behoorlijk lager straalmiddelverbruik. De praktijk laat volgens hem zien dat in plaats van 30 ton straalkorund of 45 ton granaatzand, dan nog maar ongeveer 1 ton Grittal nodig is.

Omdat Grittal zijn vorm en kantigheid behoudt, blijft ook de korrelgrootteverdeling constant. Dat maakt het straalproces eenvoudiger controleerbaar en de straalprestaties en -resultaten stabiel, aldus Gysen in de nieuwsbrief ’n Minuut voor Magistor.

Bespaart op stort- en handlingkosten

Minder stofontwikkeling bespaart flink op stort- en handlingskosten en milieudruk. Ook zorgt het voor bijna stofloze arbeidsomstandigheden, wat leidt tot een beter zicht in de vrijstraalcabine en dus kortere straaltijden. Ook is al tijdens het stralen de reinheid van het gestraalde oppervlak te bepalen, waardoor nastralen beperkt wordt, vertelt Gysen.

Langere levensduur slijtdelen

Door het geringe stofaandeel bij het stralen met Grittal kan de levensduur van slijtdelen verdrievoudigd worden, stelt hij. Ook kan fors worden bespaard op de luchthoeveelheden voor de filtercapaciteit en gaan filters langer mee.

Grittal is ook inzetbaar in werpstraalprocessen of bij het machinaal aanstralen (sweepen) van verzinkt werk. Daarnaast wordt het Chronital (rvs-steelshot) in combinatie met Grittal steeds meer toegepast als alternatief voor het stralen met glasparels en/of keramiek, meldt Gysen van Magistor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven