Grijprobot met ogen is 'beloftevolle innovatie' • Metaal Magazine
Nieuws

Pick-it is met het systeem robot met ogen de meest beloftevolle start-up geworden. Het softwarebedrijf uit het Belgische Leuven heeft de meest overtuigende pitch gehouden op Pitchers Day van het Belgische blad Trends.

Het bedrijf won van 9 andere start-ups. Pick-it maakt grijprobots die tijdens machinebelading, productie, assemblage en pick and place smarter reageren. Met het softwarepakket kan een grijprobot objecten ‘zien’ en daardoor flexibeler oppakken. Dat meldt hln.be.

Gangbare robots pakken objecten volgens een vooraf vastgelegde procedure op. Afwijkingen van dit stramien, bijvoorbeeld een object dat niet helemaal op de juiste plek ligt, laten het proces stoppen en onderbreken dus het productieproces.

Anticiperen

Pick-it wil met een 3D-camera, processor en software grijprobots maken die anticiperen. Via een plug-and-play product ‘ziet’ de robot waar het object ligt of staat, waardoor deze kan reageren op anders geplaatste objecten. Hierdoor wordt het productieproces niet verstoord.

Smart robots kunnen gangbare robots vervangen maar ook medewerkers aan de productielijn, zodat deze elders ingezet kunnen worden.

Het systeem werkt met verschillende producten en verschillende scenario’s. Behalve op een transportband, kunnen de objecten die opgepakt moeten worden trouwens ook los in een bak of op een pallet liggen. Het systeem is gebruikersvriendelijk, er is geen wekenlange opleiding voor nodig en het is op dag 1 al operationeel.

De software met 3D-vision kan werken op ABB, Fanuc, Kuka, Stäubli, Universal Robots en Yaskawa.

Snel verder groeien

Pick-it heeft zelf 750.000 euro in het systeem geïnvesteerd. De start-up haalt in het eerste jaar een omzet van 1 miljoen euro. Het softwarebedrijf wil snel verder groeien en rekent zonder investeerders op een omzet van 3 miljoen euro in 2019. Met investeerders kan dit volgens het bedrijf een veelvoud worden. Pick-it stelt al met enkele partijen in gesprek te zijn.

Op dit moment zijn er wereldwijd in de industrie zo’n 2 miljoen ‘blinde’ grijprobots actief in de industrie. Pick-it stelt dat de groeimarge in deze miljardensector dus erg groot is. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de markt ook nog eens fors uitbreidt. In waarde rekent het bedrijf de komende 10 jaar op een vertienvoudiging.

Bekijk de belading van een machine met Pick-it: 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven