Grensoverschrijdend Industrie 4.0-netwerk • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grensoverschrijdend Industrie 4.0-netwerk

Aan de hand van de tandwielproductie onderzoekt een internationaal netwerk oplossingen voor Industrie 4.0 (foto: WZL, Peter Winandy)

Met het 5G mobiele netwerk kan een productienetwerk voor Industrie 4.0 worden gerealiseerd over landsgrenzen heen. Dit wordt toegepast en getest in een Zweeds-Duits proefstation voor smart productie, meldt AT Aandrijftechniek. Op de Hannover Messe zal de Duits-Zweedse samenwerking op meerdere stands te zien zijn.

Op verschillende locaties van een bedrijf in meerdere landen staan vaak dezelfde machines, die volgens identieke productievoorschriften draaien. Toch varieert de kwaliteit van de producten die in verschillende fabrieken worden gemaakt dikwijls.

Deskundigen van diverse Fraunhofer-Instituten en onderzoeks- en industriële partners uit Zweden hebben productie-installaties locatie-overstijgend aan elkaar gekoppeld.

Het resultaat is het Swedish-German Testbed for Smart Production, waarin toekomstige nieuwe technologieën voor in netwerken gekoppelde productie kan worden ontwikkeld en getest. Het doel is om de productie te optimaliseren en efficiënter te maken.

Internationaal netwerk

Om zo’n netwerk tussen verschillende locaties en landen te testen, is de proef verdeeld over drie plaatsen: Aken, Chemnitz en Stockholm.

Deelnemers uit verschillende sectoren gaan gezamenlijk productieomgevingen voor Industrie 4.0 ontwikkelen en uitgebreid testen. Een zwaartepunt ligt op de 5G mobiele netwerkstandaard, die in de toekomst machines en controlekamers met elkaar verbindt.

De deelnemers aan de proef zijn onder meer de Fraunhofer-Instituten für Produktionstechnologie (IPT), für Lasertechnik (ILT) en für Molekularbiologie und Angewandte Oekologie (IME), alle drie gevestigd in Aken, het Fraunhofer-Institut für Werkzeugmaschinen und Umformtechnik (IWU) in Chemnitz, het Powertrain Manufacturing for Heavy Vehicles Application Lab (PMH Application Lab) aan de Koninklijke Technische Hogeschool in Stockholm, en verder ScaniaVolvo Trucks en Ericsson.

Metalen onderdelen

De eerste producten die momenteel in het Zweedse proefstation in een productienetwerk worden gemaakt, zijn onderdelen van versnellingsbakken voor Scania en Volvo. Aan de hand hiervan willen de deskundigen de conventionele productie in meerdere opzichten tegelijk verbeteren.

Het gaat onder meer om de machinale bewerking van metalen onderdelen. Bij dit proces wordt het onderdeel nauwkeurig geschaafd, met een nauwkeurigheid van enkele micrometers.

Wanneer in het productieproces trillingen ontstaan, bijvoorbeeld wanneer een gereedschap is versleten, kunnen in fracties van seconden schades optreden. Deze schades worden gewoonlijk pas ontdekt bij de functietest van de compleet gemonteerde versnellingsbak, en dat brengt hoge kosten met zich mee.

Als er echter trillingsensoren direct op het gereedschap of op het onderdeel worden bevestigd, die hun informatie via het 5G mobiele netwerk naar de centrale sturen, kan de productieleiding snel ingrijpen. 5G is zo snel dat de installatie binnen milliseconden kan reageren, zodat schade kan worden voorkomen.

Draadloos en snel

5G heeft als groot voordeel dat het draadloos werkt maar toch snel informatie kan overdragen. Bij een onderdeel dat in de machine met 1000 min-1 ronddraait, is een bekabelde sensor niet te gebruiken. Dankzij de 5G standaard zal echter in de toekomst een zichzelf aanpassende/adaptieve productie als het ware in real-time mogelijk zijn.

Bij fouten aan een onderdeel, is het vaak lastig de oorzaak te achterhalen. Worden tijdens de productie alle beschikbare data met sensoren opgenomen en in de eigen cloud van de onderneming opgeslagen, dan is documentatie zonder hiaten van de productie mogelijk.

Op deze manier kunnen de productieparameters permanent worden bewaakt en meetdata verzameld. Al deze data worden in een digitaal onderdeel, de digital twin, opgeslagen en zijn steeds voor analyse beschikbaar.

Hannover Messe

Deze Duits-Zweedse samenwerking is tijdens de Hannover Messe in april op meerdere stands te zien.

Op de stand van Ericsson wordt 5G-technologie in de toepassing van de Duitse en Zweedse proefstations getoond. De Zweedse gemeenschappelijke stand (Zweden is partnerland) presenteert onderdelen uit de versnellingsbakken. Ook wordt het productienetwerk verklaard op een aanraakscherm, dat met 5G is verbonden met het Zweeds-Duitse proefstation.

Verder exposeren de instituten uit Aken meer voorbeelden voor de productie binnen netwerken. Niet alleen vanuit de bewerkingsmachinebranche, maar ook uit onder meer life science.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven