Europa lanceerde deze week een nieuwe vorm van gezamenlijk onderzoek: EU Future Emerging Technology flagship’. Als een van de eerste flagships koos de Europese Commissie voor ‘Graphene’.
FOM-onderzoeker en hoogleraar aan de TU Delft prof.dr. Lieven Vandersypen was binnen Nederland de trekker van het flagship. FOM-werkgroepleiders prof.dr.ir. Herre van der Zant (TU Delft) en prof.dr.ir. Bart van Wees (Rijksuniversiteit Groningen) zullen ieder één van de vijftien werkprogramma’s binnen Graphene gaan coördineren.

Het doel van het Graphene flagship is grafeen en verwante gelaagde materialen vanuit het laboratorium beschikbaar te maken voor de samenleving, om revolutionaire nieuwe inzichten in verschillende industriële bedrijfstakken te introduceren en zodoende binnen Europa economische groei en nieuwe banen te creëren (foto en meer informatie: FOM)
Zeer dun
Door baanbrekende experimenten gedurende de afgelopen tien jaar heeft het onderzoek naar grafeen een ongekende vlucht genomen. In 2010 ontvingen Andre Geim en Kostya Nosovelov voor hun grafeenonderzoek de Nobelprijs voor Natuurkunde. De unieke eigenschappen maken van grafeen een ideaal uitgangsmateriaal voor zeer dunne, efficiënte elektronica, zoals geavanceerde batterijen, elektronisch papier, buigbare communicatie-apparatuur en ook voor meer energie-efficiënte vliegtuigen.