Ga naar hoofdinhoud

Goedkoper composiet door NLR en MKB

Het NLR en de Nederlandse mkb’s Airborne en Polyworx hebben onlangs besloten de komende drie jaar te gaan samenwerken met als doel de prijs-prestatieverhouding van composietenproducten te verbeteren.

Het gebruik van hoogwaardige composietmaterialen is de laatste jaren sterk toegenomen. In het begin werden deze composieten vooral toegepast binnen de luchtvaart maar de laatste tijd is er in toenemende mate ook interesse bij de automotive, de medische, maritieme en transportsector. Het hoofddoel van het Europese project ECOMISE (Enabling Next Generation Composite Manufacturing by In-Situ Structural Evaluation and Process Adjustment) is om de prijs-prestatieverhouding van composietproducten sterk te verbeteren.

NLR Composiet

Speciale sensoren zullen worden ingezet voor detectie van afwijkingen om vervolgens via nieuwe software het proces automatisch bij te stellen (foto: NLR)

 

Project

Om de prijs-kwaliteit verhouding van composieten te verbeteren moeten vervuilingen zoals resten van hulpmaterialen of stofophopingen worden tegengegaan. Een te grote afwijking in vezelrichting, harskwaliteit of te veel vervuiling zal leiden tot het afkeuren van het product. Binnen het nieuwe project worden de droge vezels op elkaar gestapeld door middel van geautomatiseerde en robot ondersteunde methoden, zoals ‘pick-and-place’ en ‘fibre placement’. Ook harsinjectie zal via een geautomatiseerd proces verlopen om op die manier de kans op vervuiling en afkeur tegen te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven