Nieuws

Gibas Numeriek, leverancier van verspanende machines, met vestigingen in Nederland, België en Roemenië, presenteert medio maart tijdens de Techni-Show te Utrecht onder andere Nakamura-Tome draaimachines en draaifreescentra, waaronder een tweetal novititeiten.

Gibas is vorig najaar begonnen met de verkoop en service van het gehele programma Nakamura-Tome en heeft in die korte periode al bijna vijftien projecten geïnstalleerd. Nakamura-Tome is volgens Gibas een specialist op het gebied van multi-turret en multitasking draaifreescentra voor compleetbewerking. Deze machineconcepten maken een productiewinst mogelijk, met name voor producten waar een productiegang langs meerdere machines kan worden uitgespaard.

De presentatie van de Super NTX zal gezien de afmetingen van deze machine een aandachtrekker worden tijdens de Techni-Show. De Nakamura-Tome Super NTX is een draaifreescentrum met twee hoofdspillen, twee revolvers en een freeskop. Van de in totaal elf bestuurde assen kan met 5+4+2 assen simultaan worden gewerkt. Neem je daarbij de mogelijkheden van de freeskop die met 8000 toeren kan frezen, over een Y-as lengte van 160 mm programmeerbaar is en onder iedere hoek tussen 0 – 230 º gedraaid kan worden, dan is het duidelijk dat dit draaifreescentrum complexe werkstukken bedoeld is.

Van het Nakamura-Tome programma toont Gibas verder een drietal multi-turret draaimachines van de populaire WT-serie. Deze zijn uitgerust met een upper en lower turret en subspindel en optioneel een Y-as op de upper turret. In totaal kunnen met deze machines zeven assen simultaan worden bestuurd, waarmee de machines geschikt zijn voor zowel compleetbewerking in één opspanning, als gelijktijdige productie aan beide spindels. Voor geautomatiseerde producthandling toont Gibas tijdens de Techni-Show de zwaardere WT-300 compleet met geïntegreerde gantry-loader.

Dat deze fabrikant steeds een stapje verder gaat in de ontwikkeling van haar machines blijkt volgens Gibas uit de introductie van het nieuwe multitasking draaifreescentrum Super NTJX en de multi-turret draaimachine Super NTY3, die beide als noviteiten tijdens de Techni-Show bij Gibas te zien zijn. De Nakamura-Tome Super NTJX is uitgerust met een freeskop, twee hoofdspillen en een lower-turret, met als bijzonderheid dat beide over een Y-as beschikken. De freeskop kan ook nog eens 230º om zijn eigen B-as draaien, waarmee draaien en frezen onder iedere hoek mogelijk is. Het grote bereik van 140 mm in de Y-as maakt excentrische bewerking mogelijk. De lower-turret biedt met de combinatiehouder plaats aan 24 gereedschappen en kan over 70 mm in de Y-as bewegen. Opvallend is de voedingssnelheid van 40m/min in de Z-as. De NTY3 is een multi-turret draaicentrum met drie turrets, met ieder een eigen Y-as. Dit ‘triple Y-axis’ draaicentrum heeft standaard 36 gereedschappen aan boord, waarmee een snelle gereedwisseltijd mogelijk wordt. Met dit draaicentrum kunnen volgens Gibas de bewerkingstijden met minimaal 35% worden verkort, zeker wanneer upper en lower turret gelijktijdig met Y-as worden ingezet. Opvallend is de plaatsing van het bed onder een hoek van 60º, waardoor niet alleen de spanen makkelijk naar beneden vallen, maar ook de toegankelijkheid voor de operator optimaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven