GFMS lasert textuur en toont toekomst EDM • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

GFMS lasert textuur en toont toekomst EDM

Door een laser te gebruiken zijn texturen vele malen sneller te produceren dan met etsen (foto: GF Machining Solutions)

GF Machining Solutions (GFMS) toonde tijdens de Solutions Days in Losone (CH) het aanbrengen van texturen voor auto-onderdelen met een laser. Voorheen werd dit met een tijdrovende etsmethode verricht. Verder gaf GFMS een kijkje in de toekomstige mogelijkheden van EDM-machines.

Het voordeel van het aanbrengen van texturen voor delen zoals bijvoorbeeld de dasboardbekleding etc. met een laser, is het feit dat het veel tijdswinst opbrengt en dat de kwaliteit aanzienlijk hoger is. Zo toonde GFMS een matrijs die met etsen een bewerkingstijd heeft van 9 uur, terwijl de laser er slechts 9 minuten over doet. Bovendien loopt de textuur van verschillende onderdelen beter in elkaar over omdat dit simpelweg te programmeren is. GFMS heeft een brede serie lasermachines waaronder de Laser 4000 5Ax. Deze machine heeft een bereik van 4 m x 3 m x 1,5 m (XxYxZ) en kan ingezet worden voor het aanbrengen van textuur op grote onderdelen zoals bumpers, instrumentpanelen, middelconsoles en schijnwerpers.

Toekomst EDM

Bij de Solutions Days gaf GFMS ook een blik in de toekomst van EDM. Wat worden de nieuwe mogelijkheden en wat wordt er momenteel ontwikkeld? GFMS gaf aan dat in ieder geval de snelheid van het EDM-machines omhoog gaat door de komst van efficiënte en snelle generatoren. Tevens moeten machines in staat zijn om ook materialen als keramiek, koolstofvezel en silicium te bewerken. Daarnaast zal de nauwkeurigheid verder omhoog gaan met toleranties kleiner dan een micrometer. GFMS spreekt ook van EDM-polijsten waarmee onderdelen direct met een Ra < 0,05 uit de machine komen. Nabewerkingen zijn dan niet meer nodig. Ook een coating aanbrengen met EDM behoort tot de ontwikkelingen. Andere toekomstvisies zijn het bewerken van kleinere radii, hogere vrijheidsgraden van de machine zoals zesassig bewerken, zelflerende machines die constant het proces verbeteren en de mogelijkheid om verschillende bewerkingsprocessen met elkaar te verbinden zoals wordt voorgesteld met Industry 4.0.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven