Ga naar hoofdinhoud

Gesloten kabelrupsen geschikt voor hoge temperaturen

Lichte kunststof kabelrupsen van het type R4.1L zijn bestand tegen hoge temperaturen en geschikt voor toepassingen waar spanen voorkomen. (foto: igus)

Igus heeft voor haar gesloten kabelrupsen uit R4.1L serie nu ook een HT (High Temperature) variant geïntroduceerd, die geschikt is voor temperaturen tot max. 850°C. Door het speciale igumid HT kunststof waarvan het deksel en de bodem van de kabelrups gemaakt zijn, blijven de spanen niet aan de kabelrups kleven en branden ze niet in het materiaal. Door het gesloten ontwerp zijn de kabelbesparende kabelrupsen vooral geschikt voor toepassing op verspaningsmachines zoals draai- en freesbanken.

Met name wanneer in toepassingen speciale eisen ten aanzien van kabelrupsen qua bescherming tegen spanen en vuil, worden gesteld, worden gesloten kabelrupsen toegepast. Hoogwaardige kunststof kabelrupsen bieden daarbij een hoge stabiliteit en slijtvastheid bij een laag gewicht en minimaal benodigde inbouwruimte. Voor die gevallen wanneer er in (met name) de metaalbewerking sprake is van direct contact tussen de hete spanen en de kabelrups, heeft igus een hoge temperatuur-variant van haar beproefde R4.1L op de markt gebracht. Dankzij het igumid HT materiaal kunnen extreme temperaturen tot zelfs +850 °C kortstondig worden doorstaan, zonder dat daarbij spanen zich aan het kunststof hechten of zelfs in het materiaal binnendringen.

Machinebouw
De R4.1L-serie is speciaal voor de machinebouw ontwikkeld, om kabelrupsen te kunnen bieden die zowel torsiestijf, gesloten en licht zijn. Gebaseerd op de E4.1L kabelrups kenmerkt deze zich door dezelfde positieve producteigenschappen. Dankzij het modulaire principe kan het product eenvoudig aan elke toepassing worden aangepast en snel gemonteerd worden. Door de scharnierende deksels gaat het vullen met kabels en slangen makkelijk en snel.

Anti-statische ESD-variant
Voor situaties waar statische oplading vermeden moet worden, zijn nu ook de E4.1L en R4.1L van het ESD gecertificeerde materiaal in het programma opgenomen. Het materiaal heeft zich zowel in het igus testlaboratorium als in andere kabelrups-series van igus in de praktijk bewezen, daar waar het al jaren in EX-zones gebruikt wordt. De in igumid ESD verwerkte additieven zorgen daarbij voor een langdurige, permanente en onderhoudsvrije geleiding, welke in deze vorm uniek is.
Als ESD-variant zijn de kabelrupsen en -buizen binnen tien werkdagen leverbaar, bij de hoge temperatuur versie bedraagt de levertijd van het speciale materiaal ca. 15 werkdagen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven