Ga naar hoofdinhoud

Gerobotiseerde laslasercel op Metavak

Om aan de vraag naar geautomatiseerd lassen te voldoen, hebben 3 bedrijven (LazrzYaskawa Benelux en RoboFlex) de handen ineengeslagen. Ze hebben een gerobotiseerde laslasercel ontwikkeld die in oktober op de Metavak gepresenteerd wordt.

In Gorinchem wordt een cel voor het lassen van kleine werkstukken getoond. Maar het concept is schaalbaar zodat de ervaring met het getoonde model ook toegepast kan worden op lascellen voor grotere werkstukken.

Vraag vanuit plaatbewerking

Veel plaatbewerkende bedrijven kijken naar mogelijkheden om handmatig te laserlassen, stellen de initiatiefnemers op Aandrijftechniek. Maar voor het uitvoeren van repeterende laswerkzaamheden is er ook vraag ontstaan naar gerobotiseerde systemen.

Laserlassen heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van booglasprocessen. Een belangrijk voordeel is de hoge lassnelheden die met de laser gehaald kunnen worden. Ook zal het smeltbad kleiner uitpakken. 

Door beide factoren is de totale warmte-inbreng in het materiaal aanzienlijk lager dan bij booglasprocessen. Dat leidt tot minder vervorming.

Kostenbesparing werkt dubbel

De kostenbesparing wordt dan ook niet alleen gehaald uit de kortere lasduur, ook is er bij laserlassen aanzienlijk minder tijd nodig voor nabewerking..

Geautomatiseerd laserlassen biedt daar bovenop een constante, herhaalbare kwaliteit.

Veilig voor medewerkers

Ook is deze vorm van laserlassen gegarandeerd veilig voor de medewerkers, omdat de nieuwe laserlascel een volledig afgeschermde installatie is die voldoet aan de CE richtlijnen.

Bovendien kan de laserlasrobotcel eenvoudig geïmplementeerd kan worden.

Tijdens Metavak

Om in te spelen op al deze vragen uit de markt, zal de laserlascel op de stand van Yaskawa Benelux op de Metavak geïntroduceerd worden.

Hiermee geven zij aan de eerste aanbieder van een dergelijk systeem op de Nederlandse markt te zijn.

Yaskawa Benelux, RoboFlex en Lazrz staan op de Metavak, van 11 – 13 oktober op stand B100.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven