Gerobotiseerd aflassen van stalen balken • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gerobotiseerd aflassen van stalen balken

Produlas uit Oosterhout en Reijrink Staalbouw uit Esbeek/Someren presenteren op 13 november tijdens een open dag in Oosterhout een machine voor het gerobotiseerd aflassen en manipuleren van stalen balken. Volgens Anton Flipsen van Produlas en Willem Reijrink is deze machine een revolutie in de staalbouwsector.

Anton Flipsen: “In staalbouwbedrijven is het aflassen van lippen, schotten, schetsplaten en kop- en voetplaten momenteel nog een handmatige actie. Met de balkenlasmachine is dat verleden tijd; alle laslijnen uit de 3D-tekening van de te lassen constructiebalken worden direct vertaald naar robotinstructies. In de werkvoorbereidingsoftware en de HMI (human machine interface) van de machine wordt de volgorde van de te lassen balken bepaald en wordt tevens de lasrobot en manipulator automatisch aangestuurd. De machine is dan ook meer dan een gerobotiseerde lasrobot. Ook het logistiek gedeelte, zoals het manipuleren en aan- en afvoeren van de balken, is een integraal onderdeel. De machine kan daardoor met slechts één operator volcontinu produceren”.

 

V.l.n.r.: Anton Flipsen, directeur ProduLAS, Willem Reijrink, directeur Reijrink Staalbouw, Adrie Vink (A3Vgroep) projectcoördinator van de balkenlasmachineV.l.n.r.: Anton Flipsen, directeur Produlas, Willem Reijrink, directeur Reijrink Staalbouw, Adrie Vink (A3Vgroep) projectcoördinator van de balkenlasmachine

 

Nul fouten

Hij vervolgt: “Bij het lassen met deze installatie zijn aanbouwfouten, mits de tekening klopt natuurlijk, uitgesloten. Dat wil zeggen: geen balken meer die op de bouw niet blijken te passen, of lippen, of schetsplaten die verkeerd zitten, waardoor er ter plekke handmatig kostbare aanpassingen moeten worden gedaan; dat is allemaal verleden tijd”.  Ook Willem Reijrink beaamt dat hierdoor veel kosten bespaard kunnen worden: “Het is een geruststellende gedachte dat de gelaste balken, die naar de bouw worden getransporteerd, gegarandeerd zullen passen, waardoor er geen oponthoud meer is tijdens het bouwen”.

 

Werking

Balken tot een lengte van 18 m worden, na het samenstellen, geplaatst op het aanvoertransport van de machine. Sensortechnieken worden gebruikt om de balk te positioneren en voor het vinden van de juiste lasposities. De balk wordt na het lassen automatisch gekanteld en gepositioneerd. De lasrobot zoekt automatisch de lasnaden op en last de balk met de reeds eerder aangehechte platen in één keer af. Na het lassen, wordt de balk afgevoerd en gebufferd. Twee lasrobots op het track, waarbij de lengte afhankelijk is van de wensen van de klant, zijn ook mogelijk 

 

Presentatie 

Anton Flipsen: “Wij bouwen in Oosterhout een proefopsteling op waar we voor Reijrink Staalbouw als proeffabriek gaan functioneren.  Op 13 november a.s. wordt aan de hele staalbouwmarkt in Nederland de balkenlasmachine gepresenteerd. Wij richten ons voornamelijk op het midden- en kleinbedrijf welke voor een beperkt budget hun lasproces willen automatiseren”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven