Gereedschapsbeheer en voorinstellen met robotcel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gereedschapsbeheer en voorinstellen met robotcel

Haimer biedt volledig toolbeheer, waarbij alle producten met elkaar verbonden zijn met gereedschapsbeheersysteem DAC (afbeelding: Haimer).

De Haimer Group laat op de EMO zien hoe modern gereedschapsbeheer in hun ogen werkt. Het gaat om consistente digitalisering met gereedschapsbeheersysteem DAC. Ook wordt het vooraf volledig geautomatiseerd instellen van gereedschappen met behulp een robotcel gedemonstreerd.

Haimer, specialist in krimptechnologie en balanceertechnologie is tevens systeemaanbieder voor volledig gereedschapsbeheer. Het door het bedrijf ontwikkelde gereedschapsbeheersysteem DAC (data analyzer en controller) komt na de EMO in de verkoop.

‘Ook voor MKB’

“Met de DAC willen we digitalisering in gereedschapsbeheer ook voor kleine en middelgrote bedrijven mogelijk maken”, legt directeur Andreas Haimer uit

DAC regelt de uitwisseling van gegevens uit doelgegevens en werkelijke gegevens en andere data van de gereedschappen tussen de verschillende Tool Room-stations en met het bedrijfsnetwerk. Dit kan bijvoorbeeld met RFID-datachips in de Haimer-gereedschapshouders, of via QR-codes.

Procesoptimalisatie

Via de netwerkverbinding kunnen ook extra gegevens van de gereedschappen worden geleverd, denk aan montage-instructies, artikelnummers, voorraadaanpassing en 3D-modellen. Ook biedt DAC ondersteuning bij de analyse van productiegevens en procesoptimalisatie.

Het bedrijf heeft ervaring opgegaan met dit gereedschapsbeheersysteem in de eigen productiefaciliteit in het Duitse Igenhausen bij Augsburg, waar het al enige tijd gebruikt wordt.

Hoe werkt het?

In het CAD / CAM-systeem wordt een gereedschapssamenstelling gegenereerd en naar de DAC verzonden. Daar wordt een gereedschaps-ID toegewezen, die vanaf dat moment bij dit gereedschap hoort en steeds meegaat.

Dan volgt assemblage (bijvoorbeeld krimpen), meten en balanceren, dat allemaal wordt teruggekoppeld naar de DAC. Na de laatste waardeoverdracht worden de gegevens naar de machinebesturing gestuurd en de magazijnlocatie daar gespecificeerd.

Na de bewerking wordt de resterende standtijd van het gereedschap naar de DAC-plaats verzonden, zodat ook dat steeds geregistreerd wordt. En omdat geen handmatige invoer vereist of mogelijk is, behoort fouten bij de invoer ook tot het verleden, waardoor er dus geen botsingsrisico’s meer zijn.

Met DAC is digitalisering in toolbeheer ook voor kleine en middelgrote bedrijven mogelijk, ook omdat het schaalbaar is, van klein tot groot. Het kan flexibel worden verbonden aan bestaande instelapparaten en aan verschillende CAD/CAM-systemen of controlesystemen.

Robotcel voor voorinstellen

Andere blikvanger op de stand wordt een robotcel waarbij gereedschap volledig automatisch vooringesteld kan worden. De cel bevat een gereedschapswagen die volledig is uitgerust met gereedschappen en gereedschapshouders. Op voorinstelapparaat Microset VIO lineair toolshrink worden de gereedschappen standaard gekrompen en op uitsteeklengte aangepast.

Na het afkoelen  wordt de balanceerkwaliteit van het complete gereedschap gecontroleerd. Het voltooide, geassembleerde en geteste gereedschap wordt daarna opgeslagen in een tweede wagen waar het klaar is voor gebruik.

De complete handling gebeurt door een robot. Volgens Andreas Haimer kan dit alleen als de geïmplementeerde hardware 100% betrouwbaar is.” Hij geeft aan dat alle Haimer-producten robuust zijn en ontworpen voor maximale procesbetrouwbaarheid. Ook zijn ze geschikt voor alle soorten automatisering.

Duo-Lock

Met Haimer Duo-Lock en krimpspantangen voor aangedreven gereedschappen kan een gereedschapswissel nauwkeurig en betrouwbaar worden uitgevoerd. Dit zorgt voor kortere insteltijden en dus voor productiviteitsverbetering.

Het assortiment wordt uitgebreid met de maten ER 11 en ER 32.In Hannover wordt tevens een nieuw ontworpen krimpapparaat gepresenteerd dat verwarming en koeling van de tang makkelijk en in verschillende lengtes beheerst.

Ook zijn er noviteiten bij de houders van freesgereedschappen. Haimer toont bijvoorbeeld de BT30- en BT40-gereedschapshouders die bijdragen aan een hogere precisie en procesbetrouwbaarheid, vooral bij hogere snelheden. Deze zijn vanaf oktober uit voorraad leverbaar in de versies Standard Shrink Chuck, Power Mini Shrink Chuck en Power Chuck.

Haimer, hal 4, standnummer E16

Zie ook:

Dossier EMO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven