Gereedschapmaker-denktank WBA open • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gereedschapmaker-denktank WBA open

Op woensdag en donderdag 26 en 27 oktober vonden in Aken (D) diverse activiteiten plaats rondom de opening van de nieuwe Werkzeugbau Akademie (WBA). Deze denktank op het gebied van de ontwikkelingen van matrijzen en stempels kon niet wachten op nieuwbouw op de campus van de technische hogeschool RWTH te Aken. Vandaar dat de WBA tijdelijk is ondergebracht in een oud industriepand aan de rand van Aken.

“De Duitse machinebouw staat de komende jaren voor een aantal uitdagingen,” uit Dr. Wolfgang Boos, directeur van de nieuwe Werkzeugbau Akademie  (WBA) tijdens een persconferentie. “Vanaf 2009 hebben we te maken met een gemiddelde leeftijd per werknemer die stijgt, en er komen minder leerlingen binnen. Daarnaast hebben we, vooral op het gebied van matrijzen- en stempelbouw, te maken met veel concurrentie en kleinere winstmarges.”

 

Nog een bedreiging is de leegloop bij de Duitse industrie die er aan gaat komen vanaf 2015. Dan gaan veel mensen met ervaring met pensioen. Qua kennis op het gebied van de matrijzen- en stempelbouwer komt dit overeen met een verlies van 9.000 manjaren ervaring. Actie was dus snel nodig, vandaar dat het WBA voorlopig in een oud industriepand is gehuisvest. Boos: “Als de nieuwbouw op de campus van het RWTH klaar is, gaan we verhuizen naar een meer high-tech omgeving.”

  Opening WBA te Aken

De hal van de Werkzeugbau Akademie toont nog wat leeg maar dat is tijdelijk. Over enkele jaren zit de WBA op de campus van de RWTH in Aken (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van de WBA zie onze digitale fotoreportage)

 

Dat het Duitse industrie menens is blijkt uit het grote aantal partners die een bijdrage leveren aan de WBA. Tot de premium partners (lees: die het meeste geld in de WBA stoppen) zijn bedrijven als Audi, Mercedes-Benz, BMW, Phoenix Contact e.d. Deze hebben allemaal de beschikking over een eigen kantoorruimte in het WBA. Daarnaast zijn er nog business partners, standaard partners en samenwerkende partners. Tot deze laatste groep behoren de RWTH, het WZL, maar ook de machine- en gereedschappenfabrikanten die het machinepark van het WBA hebben gevuld. Weliswaar heeft het WBA de machines en gereedschappen aangekocht, de fabrikanten mogen wel gebruik maken van het nieuwe laboratorium.

 

Compleet aanbod

De nadruk van het WBA ligt op het gebied van onderzoek, advisering en het bouwen van demonstratiegereedschappen, maar daarnaast zijn er ook een aantal opleidingen te volgen. De academie gaat een compleet aanbod van opleidingen aanbieden op het gebied van matrijs- en stempelontwikkeling. Er zijn seminars van een dag te volgen, maar ook technische en organisatorische modules van meerdere dagen tot en met de studies Expert Werkzeugbau en een masterstudie Werkzeugbau. “Ook Nederlanders en Belgen zijn welkom, vooral als ze de Duitse taal machtig zijn,” aldus Boos.

 

Kijk hier voor het huidige aanbod aan seminars van het WBA.

 

In een van de komende nummers is een artikel te lezen over de Werkzeugbau Akademie in Aken. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven