Gereedschap voor minder trillingen en meer spanen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gereedschap voor minder trillingen en meer spanen

Een voorbeeld van een trillingsgedempt gereedschap van Sandvik Coromant. De Silent Tools zijn er tegenwoordig ook voor frezen en kotteren (foto: Sandvik)

Het voorkomen van trillingen levert niet alleen een beter oppervlak en een langere standtijd op, ook de proceszekerheid verbetert. Korte gereedschappen zijn de eerste vereiste om trillingen te verminderen. Om toch diepte pockets te kunnen bewerken met minimale kans op trillingen, hebben fabrikanten trillingsgedempte gereedschaphouders ontwikkeld. Die blijken bij lange én korte gereedschappen voordelen op te leveren.

Trillingen helemaal voorkomen is bijna uitgesloten. Zoveel factoren zijn van invloed, dat het risico altijd wel ergens aanwezig is. Het gereedschap, de machine, de opspanning , de freesstrategie: stuk voor stuk factoren die tot trillingen tijdens het verspanen kunnen leiden. En als deze eenmaal optreedt, wordt ze meestal versterkt en leidt ze niet zelden tot trillingen in het gebied van de eigenfrequentie van de machine. Deze chatter is het laatste dat de verspaner wil.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven