Ga naar hoofdinhoud

Gered Gereedschap bestaat 40 jaar

Laura Dols: "De verspilling is enorm. Daar moeten we met zijn allen echt iets mee.”

Gered Gereedschap is in 1982 opgericht door Laura Dols. De organisatie blikt met haar terug op hoe het allemaal begon. Inmiddels is Gered Gereedschap uitgegroeid tot een organisatie met 26 werkplaatsen, 450 inzamelpunten en 500 enthousiaste vrijwilligers.

Laura Dols was net terug uit Indonesië, waar ze een jaar had gewoond en gewerkt. Die terugkomst in Nederland voelde heel dubbel voor haar. “Ik had mensen daar achtergelaten in een uitzichtloze situatie, ik had hier alle luxe om me heen. Ik wilde graag iets voor hen doen.”

Juist op dat moment liet een vriend een krantenartikel lezen over Tools for Self Reliance, een Britse ontwikkelingsorganisatie die gereedschappen inzamelt en opknapt. Een oude dame vertelde in dat artikel over gereedschap dat zij inzamelde voor haar zoon in Tanzania.

“Ik wist het meteen: we gaan ontwikkelingssamenwerken! Ik belde een paar vrienden op en het idee voor Gered Gereedschap was geboren.”

Het verschil maken

Lees haar verhaal over de beginperiode, de kracht van Gered Gereedschap en het enthousiasme. Het laat volgens haar vooral zien hoe mooi gemaakte en kwalitatief goede spullen nog prima een ronde mee kunnen en het verschil maken.

“Mijn hoop is dat de nieuwe generatie dit oppakt en doorzet, want de verspilling is enorm. Daar moeten we met zijn allen echt iets mee.”

Beter leven vol kansen

Met het inleveren van oud gereedschap en (in overleg) oude werkplaatsmachines worden via speciale projecten jongeren in Afrika toegang tot een opleiding, werk en een beter leven vol kansen geboden, stelt Gered Gereedschap. De organisatie ontvangt geen subsidie.

Gereedschappen/machines zijn altijd welkom, maar ook kleine donaties blijven steeds nodig, alleen al om de ingeleverde gereedschappen naar Afrika te kunnen versturen.

Lees ook:

14 lasapparaten voor Gered Gereedschap (29 maart 2022)

Container Gered Gereedschap naar Oeganda (10 februari 2022)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven