Ga naar hoofdinhoud

Gemiddelde dagproductie machines in Nederland fors gestegen

De branche Reparatie en installatie van machines in Nederland heeft de gemiddelde productie per dag in mei 2023 fors opgeschroefd, met +12,2% ten opzichte van mei 2022. Dat is van de grote branches de grootste productietoename, meldt het CBS. De branche Metaalproducten in Nederland noteerde een daling van 3,5% ten opzichte van mei 2022.

De meeste branches (bedrijfsklassen) van de Nederlandse industrie produceerden minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS.

De industrie als geheel zag de gemiddelde dagproductie in mei 2023 9,2% lager uitkomen dan in mei 2022.

Van de grote branches daalde Rubber en kunststof met -10,8% en Elektrische en elektronische apparaten met -7,4%. ten opzichte van mei 2022

Transportmiddelen was met Reparatie en installatie van machines de positieve uitzondering. De gemiddelde dagproductie in deze branche nam toe met 5,2%.

De chemische industrie had de grootste productiedaling (-18,5% ten opzichte van mei vorig jaar).

Seizoen- en werkdageffecten

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar de voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers, meldt het CBS. Van april op mei steeg de productie met 1,2%.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op.

In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Producenten in juni wederom minder positief

De producenten in de industrie waren in juni voor de derde maand op rij minder positief. Dat komt vooral doordat producenten minder positief waren over de verwachte bedrijvigheid en de orderportefeuille.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is volgens Eurostat in juni ook verslechterd. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in mei 2% hoger dan een jaar eerder, meldt Destatis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven