Gelderblom leent Okuma aan RTC te Hardenberg • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gelderblom leent Okuma aan RTC te Hardenberg

Raymond Sieljes (bestuurslid RTC), Auke Sjoerd Tolsma (Voorzitter RTC) en Martin Westerveld (Gelderblom) bij de Genos L300M draaimachine (foto's: Hans Koopmans)

Op een draaimachine van Okuma worden de leerlingen van het Regionaal Techniek Centrum (RTC) te Hardenberg sinds kort de fijne kneepjes van het verspaningsvak bijgebracht. De machine is op leenbasis, kosteloos, ter beschikking gesteld door Okuma-importeur Gelderblom CNC Machines te Houten.

“Een mooie manier om een gemeenschappelijk belang in te vullen,” zegt RTC-voorzitter (en directeur van lidbedrijf Romit uit Dedemsvaart) Auke Sjoerd Tolsma. “De maakindustrie kan niet zonder jonge mensen die het vak op eigentijdse productiemiddelen onder de knie krijgen, en de importeur verwerft naamsbekendheid.”

Regionaal vakmanschap

Het is geen tweedehandsje, en ook geen onderwijsmachine. De Genos L300M zou in geen metaalwerkplaats misstaan. Met één meter tussen de centers, een klauwplaat met een diameter van 250 mm en een gereedschaprevolver met twaalf posities, geschikt voor aangedreven gereedschappen, beschikt de metaalopleiding van het RTC de komende jaren over een moderne productiemachine waarmee complexe draaionderdelen compleet met freesbewerkingen kunnen worden vervaardigd. Een voorbeeld van doelmatig en praktijkgericht onderwijs. Behoud van regionaal vakmanschap is kort omschreven de reden dat het RTC vier jaar geleden werd opgericht op initiatief van De Koepel, een samenwerkingsverband van ondernemers in en rond Hardenberg. De bestaande opleiding kon daar niet in voorzien: het aantal jongeren dat voor de regionale metaalbedrijven beschikbaar kwam, was op de vingers van één hand te tellen. Raymond Sieljes, bestuurslid (en commercieel directeur van lidbedrijf Eshuis te Hardenberg): “Veel leerlingen van het ROC gingen later naar het MBO in Zwolle en vonden daarna een baan ergens in het land. Daarmee waren ze voor de streek verloren, terwijl hier best veel metaalbedrijven zijn, vooral toeleveranciers.”

Omslag

Met de vergrijzing in het vooruitzicht, was dat een onrustbarende ontwikkeling, vooral op de wat langere termijn. De minimale ‘uitstroom’-behoefte lag voor de regio ‘Vechtdal’ – van Noord-Oost Overijssel tot Zuid-Drenthe – op enkele tientallen. Tolsma: “Het schortte aan interesse bij de jeugd. Techniek heeft, overigens onterecht, sowieso te kampen met een slecht imago. Zonder voldoende vakmensen redden we het echter niet en verdwijnt het werk naar lagelonenlanden. Maar in 2009 kwam met de crisis ook een zekere omslag: een technische opleiding bleek een garantie tegen dreigende naschoolse werkeloosheid. We leiden nu 155 jongeren op, in vier richtingen: metaal, bouw, installatietechniek en procestechniek. De metaalafdeling, die opleidingen verzorgt voor metaalbewerker, verspaner en allround verspaner, telt inmiddels 67 leerlingen die hier twee dagen per week praktijk- en theorielessen volgen. De opgedane kennis kunnen ze de overige dagen van de week bij de aangesloten bedrijven toepassen.

Programmeerplekken

Er is een streven om de kwaliteit van de opleiding verder te verbeteren. Het RTC leidt leerlingen op tot de vakmensen waar vraag naar is, zowel op het niveau BBL2 (basisberoepsopleiding) als niveau BBL3 (allround vakkracht). Martin Westerveld, vertegenwoordiger van Gelderblom voor Noord-Oost Nederland: “Voor de bedrijven ligt het accent in de vraag op niveau BBL3. Dat houdt onder andere in dat de leerlingen ervaring met verspanen en programmeren op CNC machines moeten opdoen. Het RTC had een paar machines met numerieke besturing, maar dat waren typische onderwijsmachines en beslist niet eigentijds. In de contacten met onder andere Raymond Sieljes, die liet weten dat het RTC al geholpen zou zijn met een kleine tweedehands machine, stelde Gelderblom voor om dan maar gelijk te gaan voor een nieuwe draaimachine met een behoorlijke capaciteit, op leenbasis, voorlopig voor een periode van drie jaar, met alle noodzakelijke begeleiding, training en onderhoud. Plus twee programmeerplekken met de besturing van de machine op de pc, zodat meerdere leerlingen het programmeren kunnen volgen.” Sieljes: “Het is fantastisch dat een leverancier als Gelderblom het RTC op deze wijze wil en kan ondersteunen.”

Gerard Rolleman (instructeur van Gelderblom) en André Heijne (praktijkdocent RTC Metaal) programmeren een werkstuk aan de machine
Gerard Rolleman (instructeur van Gelderblom) en André Heijne (praktijkdocent RTC Metaal) programmeren een werkstuk aan de machine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven