Geïntegreerde digitalisering bij DMG Mori • Metaal Magazine
Nieuws

Geïntegreerde digitalisering bij DMG Mori

DMG Mori komt naar de EMO met diverse ontwikkelingen op het gebied van automatisering, geïntegreerde digitalisering en additive manufacturing. Het gaat om ruim 30 noviteiten op digitaliseringsgebied (waaronder nieuwe Celos apps), 29 automatiseringen en een open AM-procesketen.

Op de stand (hal 2 aan de noordingang) zullen 29 van de 45 tentoongestelde producten automatiseringsoplossingen hebben. Bij de digitaliseringsoplossingen focust het bedrijf op ‘connectivity’ voor alle machines en protocollen, en werkend voor alle platforms en prodcuten. De nieuwste Celos-update en automatiseringsoplossingen waaronder modulaire en robotondersteunende werkstuk- en pallet-handling completeren het geheel. Ook wordt het nieuwe klantenportaal my DMG Mori gepresenteerd.

Automatisering

Voor automatisering zijn de WH Cell en WH Flex twee nieuwe oplossingen die op de EMO worden gepresenteerd om toegevoegde waarde te bieden.  In de toekomst zal DMG Mori alle bewerkingsmachines in het portfolio met automatiseringsoplossingen aanbieden, om zo aan de toenemende vraag te voldoen.

Blikvanger in hal 2 wordt de DMU 65 monoBlock met nieuwe AGV (automated guided vehicle), een standalone-oplossing voor palletautomatisering.

Het biedt een flexibele lay-out in automatisering met vrije toegang tot de machine en een intelligent veiligheidsconcept voor samenwerking tussen mens en machine

Geïntegreerde digitalisering

Connectiviteit is voor DMG Mori van eminent belang op weg naar de digitale fabriek. Dit omdat alleen open interfaces en gestandaardiseerde communicatieprotocollen in de toekomst end-to-end-integratie en interoperabiliteit van machines en processen garandeert.

Daarom zullen alle nieuwe machines in standaardversies van de fabrikant zonder meerkosten geschikt worden voor connectiviteit. De nieuwe IIoT-interface ondersteunt daarbij zowel de standaard MQTT- en MTconnect-protocollen als umati (universele machine- en toolinterface), de nieuwe standaard voor de branche op basis van OPC UA.

DMG Mori presenteert in lijn met geïntegreerde connectiviteit de nieuwe Celos-apps. De nieuwe Application Connector maakt het bijvoorbeeld mogelijk om alle webgebaseerde applicaties rechtstreeks via Celos te bedienen. Hierdoor wordt directe interactie met MES- en ERP-systemen mogelijk, net als toegang tot gespecialiseerde klanttoepassingen. Met de nieuwe Job Import-functie kunnen orders rechtstreeks vanuit MES of ERP in de Celos Job Manager worden binnengehaald.

My DMG Mori

Maximaal klantvoordeel wordt behaald met my DMG Mori. Dit nieuwe digitale klantenportaal brengt toekomstgerichte initiatieven ‘Integrated Digitization’ ‘First Quality’ en ‘Customer First’ samen. Het online portaal is voor interactieve samenwerking tussen DMG Mori en haar klanten.

Zo kunnen onder meer serviceverzoeken met my DMG Mori in de toekomst vrijwel met één druk op de knop worden gestart. Specifieke serviceaanvragen en foto’s of video’s die optioneel kunnen worden bijgevoegd, komen nu onmiddellijk bij de juiste DMG Mori-service-expert terecht. De functie ‘Tracking & Tracing’ zorgt bovendien voor transparantie bij alle serviceprocessen en -procedures. Zelfs bestellingen voor reserveonderdelen kunnen tot op de minuut nauwkeurig worden opgespoord.

Additive manufacturing (AM)

DMG Mori toont vier complete procesketens voor additieve processen met poederbed- en poedernozzle-technologie. De poederbedmachines in de Lasertec SLMserie zijn ontworpen voor de productieve vervaardiging van complexe werkstukken. De precisie van selectief lasersmelten (SLM) maakt het mogelijk complexe geometrieën te realiseren die met conventionele methoden onmogelijk te maken zijn. 

De serie omvat de bekende Lasertec 30  SLM 2nd Generation, met een 300 x 300 x 300 mm bouwvolume, en Lasertec 12  SLM , die zijn precisie dankt aan de focusdiameter van 35 µm. Een snelle poederwisseling is mogelijk met de rePlug-poedermodules (in minder dan twee uur). De Optomet-software zorgt voor automatische calculatie van alle procesparameters (zoals laagdikten), binnen enkele dagen in plaats van maanden  Dit maakt weer een snellere en dus productievere opbouw mogelijk.

AM voor grotere werkstukken

De Lasertec-65 3D  hybrid met poedernozzle is vooral ontwikkeld voor grotere werkstukken tot ø 500 x 400 mm en gewichten tot 600 kg. De machine combineert de opbouw van werkstukken (lassen met laserdeposition) en 5-assige simultane freesbewerkingen in een enkele opstelling. De machine zorgt daardoor voor de productie van zeer complexe geometrieën in afgewerkte kwaliteit. Bovendien maakt het het gebruik van verschillende materialen in één werkstuk mogelijk.

DMG Mori presenteert de Lasertec-65  3D-hybrid in Hannover met diverse monitoring- en kalibratiesensoren, om de procesbetrouwbaarheid te verhogen en de kwaliteit van additief geproduceerde componenten verder te verbeteren. Laserdeposition-lassen is ook geschikt voor het repareren van gereedschappen. Op de vakbeurs presenteert het bedrijf daarvoor een geautomatiseerd concept.

Technology Excellence

DMG Mori heeft al enkele jaren Technology Excellence Centres die zich richten op de sectoren aerospace, automotive, die & mold en medische technologie. Hun strategie is om al in vroege projectfasen nauw samen te werken met klanten, om zo optimale productieconcepten te realiseren. 

De focus is hierbij verschoven van uitsluitend bewerkingsmachines naar integrale procesoplossingen inclusief certificering en nog verder, richting green field-projecten voor de vereiste applicaties. DMG Mori werkt hierbij samen met diverse partners zodat optimale gereedschappen, opspanapparatuur en automatiseringsoplossingen kunnen worden geïntegreerd. 

DMG Mori ondersteunt klanten zelfs bij certificeringsvraagstukken, bijvoorbeeld als wordt ingestapt in een nieuwe branche, zoals de medische technologie. Onze centra bieden uit één hand alle diensten die nodig zijn voor het succesvol afronden van een project, aldus DMG Mori.

Lees ook:

Dossier EMO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven