Ga naar hoofdinhoud

Gecorrodeerde leidingen vervangen en gecoat

Een Hydrex-technicus snijdt een gecorrodeerde gaswasserpijp weg.


Technici en nat- en drooglassers van Hydrex die tevens duikers zijn, hebben onlangs in havens in België en Nederland reparaties aan schrobberpijpen uitgevoerd. Gecorrodeerde leidingen zijn vervangen op twee tankers, een LNG-tanker en een roroschip. In alle gevallen werden de leidingen voorzien van een corrosiebestendige coating van Subsea Industries. Deze coating beschermt tegen corrosie.

Uitlaatschrobbers (uitlaatgaswassers) zijn systemen die de uitstoot van verontreinigende stoffen door scheepsdieselmotoren verminderen. De ‘gewassen’ uitlaatgassen kunnen de leidingen van de gaswasser ernstig corroderen, waardoor water kan binnendringen als er niet snel genoeg iets aan wordt gedaan.

Vanuit Antwerpen

Hydrex moest de meeste pijpen in deze gevallen volledig vervangen. De vervangende pijpen werden aangelegd in het magazijn van het bedrijf in Antwerpen. Duikers van Hydrex zijn gecertificeerde nat- en drooglassers en technici, waardoor ze elke klant volledige reparaties van begin tot eind konden aanbieden.

De binnenkant van de buizen is gecoat met Ecospeed om ze te beschermen tegen corrosie. Dit is een zeer corrosiebestendige beschermende coating die wordt geproduceerd door Subsea Industries, een zusterbedrijf van Hydrex. Het proces dat in een gaswasser plaatsvindt, maakt duurzame bescherming van de pijp essentieel. De coating kan ook worden gebruikt om een nieuw geïnstalleerd gaswasser-systeem vanaf de eerste dag te beschermen.

Nieuwe uitlaatgaswasser-pijp na volledige penetratielas.

Snelle mobilisatie

Een team reisde naar de locatie van de tanker in Antwerpen. Na aankomst bij het schip voerden ze eerst een inspectie uit van de beschadigde gebieden aan zowel de waterkant als aan de boordzijde van de romp.

Vervolgens hebben de duikers/lassers de uitlaat van de overboordleiding afgedicht. Dit gebeurde met een op maat gemaakte kofferdam die in de werkplaats in Antwerpen is ontworpen en gebouwd.

 De gecorrodeerde scrubberpijp werd vervolgens verwijderd waarna een nieuwe is gemonteerd en vastgezet met een volledige penetratielas. Na het lassen werd het oppervlak gereinigd en zijn door een onafhankelijke inspecteur testen uitgevoerd.

Preventief onderhoud

De werkzaamheden op de tweede tanker en het roroschip waren vrijwel identiek aan de reparatie op de eerste tanker. De LNG-tanker had twee leidingen die extra aandacht vroegen. Eén daarvan moest worden vervangen, maar de tweede leiding had nog geen ernstige corrosieschade opgelopen. In dit geval werd de Ecospeed-coating preventief op de bestaande pijp aangebracht. Dit is dezelfde duurzame bescherming als de nieuwe leiding en voorkomt later een kostbare reparatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven