‘Gebruik data om wereld te redden’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Gebruik data om wereld te redden’

Hexagon-CEO Ola Rollén (foto: Tom van der Meer).

Data kunnen helpen om een betere wereld te maken. Met bestaande technologieën is namelijk nog veel verbetering mogelijk. CO2-uitstoot is verspilling zoals ook andere milieuproblemen veroorzaakt worden door verspilling. Data dragen bij aan meer efficiency, productiviteit en kwaliteit in bestaande technologie.

En dat is bittere noodzaak in een wereld die binnen nu en 30 jaar de limiet van ‘doomsday’ heeft bereikt. Dat zei Ola Rollén, CEO van Hexagon tijdens zijn keynote speech op HxGN Live.

Meer efficiency

Hij gaf als voorbeeld een verbrandingsmotor. “Een gemiddelde verbrandingsmotor haalt zo’n 20% efficiency. Bij de verbrandingsmotor van een Formule-1 auto ligt de efficiency op 50%. Wij werken samen met de Formule-1 waarbij data gebruikt worden om de efficiency te verbeteren. Als de Formule-1 dat kan, kan dat bij een gemiddelde auto ook.”

Ook in de landbouw, de industrie en bij gebouwen maken data het mogelijk om efficiënter te kunnen werken door ze slimmer te gebruiken. Dat resulteert niet alleen in minder uitstoot; ook is minder input nodig om te kunnen produceren, stelt hij.

Klok terug naar 1990

“Als data op al deze terreinen beter worden ingezet, kunnen we qua CO2-uitstoot enorm besparen. We kunnen zelfs de klok terugzetten naar 1990, toen 133 miljard metrische tonnen aan CO2 werd verbruikt. Er is zo’n 56 tot 70 procent reductie mogelijk ten opzichte van vandaag. Dat geeft ons nog even wat speling op weg naar nieuwe technologie”

Rollén gaf aan dat het hoog tijd is om nu wat te doen aan verduurzaming. Het bedrijf wil de klanten helpen met tools. Hij vertelde over 4Ocean, twee surfers die het initiatief hebben genomen om mensen in te huren om de oceanen schoon te maken. “Zo worden vissers ingezet om de plastic deeltjes uit het water te vissen. Van dit plastic worden armbandjes gemaakt om de aandacht op plasticafval en hergebruik te vestigen. Zó moeten we denken in de toekomst.”

HxGN Live

Hexagon hield van 11 t/m 14 juni HxGN Live, een beurs en congresprogramma dat dit jaar voor de negende keer werd gehouden. Het bedrijf toonde dit jaar in Las Vegas op welke vlakken het bedrijf actief is en hoe tools voor klanten in meerdere sectoren, onder andere in manufacturing intelligence, toepasbaar zijn voor optimalisatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven