'Gebruik AGV's? Dan wel betrouwbaar en betaalbaar' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Gebruik AGV’s? Dan wel betrouwbaar en betaalbaar’

Het gebruik van AGV’s (geautomatiseerde geleide voertuigen) in de industrie neemt sterk toe. Ze verbeteren de efficiency van de materiaalflow, vergemakkelijken het werk voor medewerkers, of compenseren het tekort aan gekwalificeerd personeel. Wel moet voor 24/7 productie de technologie betrouwbaar en voordelig in gebruik zijn. igus pleit dan ook voor het combineren van betrouwbare, betaalbare componenten.

De betrouwbaarheidsvereisten zijn hoog om een snellere verwerking en ongestoorde materiaalstroom te waarborgen. “AGV-producenten rusten hun systemen daarom uit met motion plastics componenten van igus. Dat maakt autonome voertuigen minder onderhoudsintensief, lichter en energiezuiniger”, aldus het bedrijf.

‘Smeermiddel- en onderhoudsvrij’

“Smeermiddelvrije en onderhoudsvrije iglidur tribo-polymeer lagers, die worden gebruikt in de hefinrichtingen en schaarliften van AGV’s, zijn tot wel 60% lichter dan metalen lagers. Dit bespaart op het voertuiggewicht en verhoogt de prestaties”, zegt Christian Strauch, Industry Manager Material Handling bij igus.

Knapp gebruikt draadspindels

Naast tribo-polymeer glijlagers, omvat het glijlagerprogramma van igus ook lineaire-, tandkrans-, sferische en kogellagers. Het igus AGV-programma omvat ook elektrisch aangedreven draadspindelmodules. Gebruiker hiervan is onder andere Knapp Industry Solutions.

Knapp produceert de ‘Open Shuttle’; een voertuig dat autonoom door fabriekshallen rijdt en dozen transporteert tussen roltransportbanen. De shuttle is flexibeler dan intralogistieke automatiseringsoplossingen uit het verleden en kan snel worden aangepast aan veranderende processen. De rollenbak van het voertuig moet flexibel en in staat zijn, om zich constant aan verschillende overdrachtshoogten aan te passen.

‘Lange levensduur’

“De beweging wordt uitgevoerd met behulp van twee lichte, robuuste drylin SLW draadspindels, die zijn uitgerust met onderhoudsvrije polymeren bekledingen en spindelmoeren en die punten scoren met een hoge betrouwbaarheid en lange levensduur”, zegt igus.

De installatieruimtes in AGV’s zijn vaak heel beperkt. Om de kabels veilig te geleiden, heeft igus kabelrupsen met zeer kleine buigradii, zoals de E2 micro. Deze is licht, heeft een kleine buigradius en een inwendige hoogte van 5 mm.

Ook in vrieshuizen

igus beschikt over bijpassende kabelrupskabels in haar productassortiment, met of zonder connectoren, inclusief diegene die gebruikt kunnen worden voor AGV’s in vrieshuizen bij temperaturen tot -35 °C.

Om ervoor te zorgen dat de energietoevoer van de AGV zelfs onder deze zware omstandigheden betrouwbaar werkt, runt igus een vriesruimte in Keulen waar de kabels worden getest onder realistische omstandigheden.

De ruimte maakt deel uit van het testlaboratorium van igus ter grootte van 3.800 m2, waar elk jaar twee miljard testcycli worden uitgevoerd. Daarom kan igus een garantie van 36 maanden op haar kabels bieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven