Geautomatiseerd fijnboorgereedschap Big Kaiser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geautomatiseerd fijnboorgereedschap Big Kaiser

Big Kaiser heeft een protoype van het EWA-systeem naar buiten gebracht. Dat is fijnboorgereedschap voor in de bewerkingsmachine dat zelf volledig geautomatiseerde en geïntegreerde gereedschapsfuncties biedt zonder dat de tussenkomst van een operator nodig is. Dit maakt het fijnboren in de toekomst nauwkeuriger, sneller en goedkoper, meldt het bedrijf.

De presentatie van het prototype was begin dit jaar op het Duitse International Aerospace Forum 2018 dat georganiseerd was door Makino.

Geen onderbrekingen

Met het systeem voor machinegereedschappen hoeft de machinebewerking tussentijds niet onderbroken te worden voor metingen of handmatige aanpassingen aan het boorgereedschap, waardoor veel tijd en kosten worden bespaard.

Ook neemt de nauwkeurigheid toe omdat het EWA-systeem het hanteren van diverse boormaten en herhaalde boringen mogelijk maakt, zonder dat tijdrovende handmatige slijtagecompensatie nodig is.

Bovendien worden op deze manier menselijke fouten uitgesloten en wordt uitval beperkt, en dat is gunstig in een sector waar één enkel werkstuk soms al gauw meer dan 50.000 dollar kost, aldus Big Kaiser.

3 configuraties

De EWA-lijn is in 3 configuraties te gebruiken. Ten eerste als op zichzelf staand gereedschap, bestuurd via een draadloze verbinding/tablet.

Voor met name oudere machines kan als tweede optie een pc-interface tussen machine en EWA worden gebruikt.

Derde mogelijkheid is – bij nieuw ontwikkelde machines – via EWA-besturingssoftware die rechtstreeks op de machine zelf kan worden uitgevoerd.

Geïntegreerde automatisering

Big Kaiser werkt onder meer samen met Makino om geïntegreerde automatisering te realiseren dat past binnen Industrie 4.0 en het smart industry-concept.

De EWA-systeemlijn is gebaseerd op de EWE digitale fijnboorkoppen en de EWN-precisieboorkoppen van Big Kaiser en wordt volledig in eigen beheer ontwikkeld. In Nederland vertegenwoordigt Heku Tools het Big Kaiser assortiment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven