Geautomatiseerd 6.000 plaatwerkdelen door de fabriek sturen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Geautomatiseerd 6.000 plaatwerkdelen door de fabriek sturen

Ondanks de beperkte afmetingen heeft het Uniline in-line opslagsysteem van Kasto 750 opslagplaatsen voor producten tot 6 meter lengte. (foto’s: Kasto)

Met gemiddeld 4 tot 6.000 plaatwerkonderdelen in circulatie, moet het Duitse Jörg Schneider Edelstahlverarbeitung de interne logistiek scherp bewaken. De duizenden componenten zijn namelijk nodig voor de maandelijkse productie van 800 samenstellingen. Sinds de toeleverancier in een geautomatiseerd opslagsysteem Uniline van Kasto investeerde, heeft het bedrijf weten te verdubbelen, zonder dat de fabriek qua vloeroppervlak is gegroeid.

Met veertig medewerkers ontwikkelt, engineert en produceert Jörg Schneider Edelstahlverarbeitung  zo’n 800 samenstellingen uit plaatwerk elke maand, vaak enkelstuks. Omdat voor deze samenstellingen duizenden onderdelen nodig zijn, is de interne materiaal- en halffabrikatenstroom essentieel voor de onderneming. Deze interne logistiek werkt volgens de JIT-principes (Just In Time). “In 20 tot 30 procent van de gevallen verandert de klant echter iets in de planning. Dat maakt onderpicken voor ons nog lastiger”, zegt directeur Jörg Schneider.

Het dynamisch SRM zorgt voor een snelle verplaatsen van de pallets.

750 opslaglocaties
Omdat de handbediende opslagmagazijnen voor ruw materiaal en halffabricaten niet meer aansloten op deze grote productvariatie, heeft het bedrijf geïnvesteerd in een geautomatiseerd integraal opslagsysteem van Kasto. Het Uniline systeem wordt gebruikt voor zowel de opslag van ruwe materialen als de halffabricaten, bijvoorbeeld plaatdelen die met de laser zijn gesneden of al zijn gezet en gelast. Het systeem van Kasto is 14,5 meter hoog en telt 750 opslaglocaties voor stafmateriaal, platstaal en samengestelde producten, met een maximale lengte van 6 meter en hoogte van 1 meter. Drie verschillende pallettypes, belastbaar tot 5 ton, worden gebruikt. Het magazijnsysteem heeft drie uitlaatstations aan de binnenkant van de fabriekshal. Hier worden de onderdelen uitgenomen voor de productie. De twee laadstations zijn aan de buitenkant geplaatst, zodat leveranciers direct vanaf de buitenkant het magazijn kunnen beladen. Gemiddeld houdt Schneider 8 tot 10.000 verschillende artikelen op voorraad in het opslagsysteem, uiteenlopend van ruw materiaal tot complete samenstellingen.

Het opslagsysteem staat aan de buitenkant van de productiehal, met aan de binnenzijde twee uitlaadstations.

Volledig computergestuurd
Het complete Uniline-magazijn van Kasto is computergestuurd. De SRM unit (storage and retrieval machine) van Kasto haalt horizontaal snelheden tot 60 meter per minuut en tilt de producten met een snelheid van 24 meter per minuut naar de hogere opslaglocaties. Met de Kastologic warehouse management systeem worden alle bewegingen in het magazijn aangestuurd en bewaakt. Via barcodes wordt elk artikel continu getraceerd. “Hierdoor weten we elk moment precies welke hoeveelheden op welke locatie liggen”, zegt Jörg Schneider. Om de opslaglocaties efficiënt te benutten, is het hele systeem dynamisch. Het systeem meet de hoogte van de pallet met daarop de producten en zoekt daar zelf een passende locatie zijn. Kasto heeft het hele magazijn managementsysteem geïntegreerd in het productieplanning en controlesysteem van Jörg Schneider.

Omzetverdubbeling
De Duitse toeleverancier heeft het immense magazijn inmiddels enkele jaren in gebruik. Het resultaat is volgens Jörg Schneider een behoorlijke toename van de capaciteit, efficiënter interne logistiek en veel meer zicht op de voorraden. Daardoor zijn doorlooptijden korter geworden en is de leverbetrouwbaarheid verbeterd. Jörg Schneider: “Ons doel was de omzet te verdubbelen door dit opslagsysteem te kopen. Daarin zijn zijn we geslaagd zonder dat we onze bedrijfsruimte hebben moeten uitbreiden.”

Meer informatie over het opslagsysteem van Kasto is te vinden bij Van Hoorn Machining

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven