Gat vonken tot 1200 mm lengte • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Gat vonken tot 1200 mm lengte

Normale gaten vonken middels EDM kan iedereen, maar een gat vonken over een lengte van meer dan 1 meter is een ander verhaal. Op de EuroMold van 2010 stond bij Bes-Funkenerosion een staaf materiaal met een lengte van 1000 mm en een gevonkt gat van 1 mm.

Lange, kleine gaten vonken met een constante diameter is niet voor elke vonker weggelegd. Maar medewerkers van het Institute of Materials and Processes (IMP) van de hogeschool in Karlsruhe (D) is het gelukt om met een elektrode een staaf automatenstaal over een lengte van 1036 mm te doorboren. Het vonkproces duurde slechts 30 minuten.

 

De machine was eerder dat jaar geleverd door Bes-Funkenerosion uit Fluorn-Winzeln (D). Het gaat hierbij om een boorvonk machine SLPR 620-1200 CNC. Tijdens het vonken van het 1 m diepe moest de elektrode een keer gewisseld worden. Hoewel het spoelen in een diep gat met weinig ruimte tussen elektrode en gat moeilijk was, bedroeg de slijtage van de elektrode toch maar 80%.

 

BES Funkenerosion 1000 mm vonken

Het lange product is opgespannen in een verticale klauwplaat en steekt deels in de machine (foto: Bes-Funkenerosion)

 

Bes-Funkenerosion ontwikkelt en bouwt diverse soorten startgatvonkerodeermachines, van eenvoudige ‘lowcost’ handmatig- of CNC-bediende machines tot hightech vonkerodeermachines met maximaal zes assen, een gatlengte tot 1200 mm en werkstukmassa’s van maximaal 6000 kg. Bes-Funkenerosion wordt in Nederland vertegenwoordigd door Produtec in Meerkerk.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven