Nieuws
Brainport Industries Campus in Eindhoven.

FutureTec is een nieuw samenwerkingsverband dat wil bijdragen aan innovatief techniekonderwijs. Initiatiefnemers zijn CNC Consult, DMG Mori, Ertec, Haimer, Heidenhain, Iscar, Mitutoyo en Renishaw, samen met Summa College, Brainport Industries College en Brainport Industries. FutureTec heeft op de Brainport Industries Campus een partnerpaviljoen. Meer partners zijn welkom.

De maakindustrie kampt met een huidig en toekomstig tekort aan voldoende en goed opgeleide technici, stelt FutureTec. “De kwaliteit van het technisch praktijkonderwijs staat onder druk vanwege de benodigde kapitaalintensieve machines, leermiddelen en overige apparatuur.”

“Voor veel onderwijsinstellingen in Nederland is het financieel nauwelijks mogelijk om deze technische opleidingen overeind te houden, laat staan om het onderwijs een extra innovatieve impuls te geven.”

‘Sterk, duurzaam ecosysteem’

Het initiatief wil bijdragen aan innovatief techniekonderwijs voor de Hightech Maakindustrie door een “sterk en duurzaam ecosysteem te creëren waarin onderwijsinstellingen, bedrijven, overheidsinstellingen en leveranciers samen werken”.

“Door het samenvoegen van publieke en private geldstromen wordt de samenwerking tussen het onderwijs en het hightech bedrijfsleven verder gestimuleerd.”

‘Verhoogde instroom’

Zo wil FutureTec meer onderwijsinnovatie en een verhoogde instroom van jonge vaklieden krijgen; via studenten, maar ook via zij-instromers. Daarnaast moet dit ecosysteem zich richten op de duurzame inzetbaarheid van huidige- en toekomstige technici met het thema een leven lang leren.

De initiatiefnemers stellen dat innovatief techniekonderwijs alleen te realiseren is door slimme en duurzame samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen (onderling) en bedrijven.

“Dit vraagt om gezamenlijk investeren, ‘facility sharing’, het slim delen van ruimtes en het delen van machines en de daaraan gerelateerde (technische) infrastructuur.”

Partnerpaviljoen

Het partnerpaviljoen, gevestigd op de Brainport Industries Campus, wordt ingericht als een compleet smart factory, waarbij zowel de industrie als het onderwijs op projectbasis gebruik kan maken van de beschikbare faciliteiten.

Behalve nieuwe, gezamenlijk ontwikkelde opleidingsprogramma’s worden ook industriële uitdagingen op het gebied van verspaning aangegaan door specialisten uit de industrie en het onderwijs.

Er wordt gestart met de verspanende industrie. Plaatbewerking en mechatronica volgen in een later stadium.

Smart machining

Enkele van de initiatiefnemers hebben overigens kortgeleden ook samen het Smart Machining Platform opgericht. Zij zien voor de toekomst van smart machining blijkbaar ook een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs én geloven sterk in samenwerking.

Er kunnen nog bedrijven participeren als industriële en/of onderwijspartner in het partnerpaviljoen. Projectmanager van FutureTec is Arold Moonen.

Lees ook:

Smart machining in één doorlopende lijn (3 oktober 2019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven