FusionLine maakt laserlassen makkelijker • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

FusionLine maakt laserlassen makkelijker

Trumpf laserlassen (foto's: Trumpf).

Veel bedrijven laten kansen onbenut door onvoldoende naar de voordelen van laserlassen te kijken. Dat was de boodschap die Trumpf op Schweissen und Schneiden voor het voetlicht bracht. FusionLine van het bedrijf maakt de instap voor laserlassen als alternatief voor MAG-lassen gemakkelijker. Trumpf staat ook op de komende Blechexpo.

“Regelmatig kunnen we met laserlassen kostenbesparingen tot 50 procent en meer realiseren”, aldus Thomas Rupp van het bedrijf.

Rvs-watertank met 6 meter lasnaad.

Trumpf geeft aan praktische voorbeelden te hebben van besparingen die bedrijven met laserlassen realiseren. Op de stand op de beurs in Düsseldorf toonde het een toepassing uit de tankbouw. Een rvs-watertank met 6 meter lasnaad in totaliteit, wordt in minder dan 2,5 minuut volledig afgelast.

Kwaliteit lasnaad

Toch moet je niet alleen naar de kortere lastijd kijken, wijst Rupp, die bij Trumpf verantwoordelijk voor laserlassen in de plaatwerkindustrie. De kwaliteit van de lasnaad is namelijk een ander voordeel, wat resulteert in geen of heel beperkte nabewerking van de lasnaad. Polijsten of slijpen van de lasnaad is voor veel toepassingen niet meer nodig.

Rupp noemt verder de geringe warmte-inbreng als een belangrijk pluspunt van het laserlassen. Ook dit heeft een positief effect op het totale proces: minder warmte betekent dat het werkstuk minder krom trekt en dus niet opnieuw uitgelijnd hoeft te worden. Daarnaast wijst hij erop dat met laserlassen geometrieën gelast kunnen worden die met bijvoorbeeld een traditionele lastoorts niet bereikbaar zijn.

Lagere integrale kostprijs

Thomas Rupp: “Kostenbesparingen tot 50 procent en meer te realiseren.”

Deze voordelen hebben zowel een positief effect op de integrale kostprijs van het product, die aanzienlijk lager kan uitvallen, als op de doorlooptijd. En precies dit laatste wordt met alsmaar kleinere series een steeds belangrijker gegeven. Het laserlassen leent zich volgens Rupp heel goed voor kleine series vanwege de flexibiliteit van het proces. Trumpf slaagt erin om het vroegere nadeel van laserlassen, de noodzakelijke hoge kwaliteit lasnaadvoorbereiding, voor een deel weg te nemen.

Van oudsher liggen de tolerantie-eisen aan de plaatdelen die men wil laserlassen hoog. Trumpf verandert dit met het nieuwe FusionLine. Hiermee verlaagt het de entree in het laserlassen, doordat FusionLine een eventuele lasspleet tussen de beide plaatdelen overbrugt. Onnauwkeurigheden in de laskanten worden weggewerkt; een spleet van 1 mm kan de laser overbruggen. Dankzij FusionLine komen ook werkstukken die voor klassieke lasprocessen zijn gemaakt in aanmerking voor laserlassen.

Instap laserlascel

Om hier verder op in te spelen, heeft Trumpf de TruLaser Weld 5000 ontwikkeld. Dit is een plug and play laserlascel voor plaatwerkbedrijven die instappen in deze technologie. In de cel zijn meerdere laad- en losunits geïntegreerd, zodat het laden en lossen van de lasmallen hoofdtijd parallel gebeurt. Een bedrijf dat al over een geschikte laserbron beschikt, kan deze zelfs koppelen aan de lascel. Hierdoor hoeft er niet in een extra laserbron te worden geïnvesteerd.

In Metaal Magazine van november verschijnt een uitgebreider verslag over Schweissen und Schneiden in Düsseldorf en een vooruitblik op de Blechexpo in Stuttgart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven