Ga naar hoofdinhoud

Functional & Smart Materials

Het thema voor de tiende editie van Materials Engineering, op 25 en 26 mei 2011 in het Beursgebouw in Eindhoven is ‘Functional & Smart Materials’. De beursorganisatie, Bureau Bosman eveneens uit Eindhoven, wil hiermee onderstrepen dat tegenwoordig niet het materiaal zélf centraal staat, maar veeleer de functie die je met het materiaal kunt vervullen.

‘Dematerialisatie’ is volgens de beursorganisatie een eigentijdse ontwikkeling die we eind mei op de beurs in Eindhoven te zien is: hoe minder materiaal hoe beter. Deze trend beperkt zich overigens niet tot materialen alleen: een productontwerper krijgt steeds vaker de vraag om ook het aantal onderdelen drastisch te reduceren. Ook dit resulteert in nieuwe uitdagingen voor de materiaalselectie en de bijhorende maakprocessen.

 

Functioneel

We zien een verschuiving van structurele naar functionele materiaaltoepassingen gekoppeld aan een verschuiving van materiaalselectie naar productieprocessen. In de klassieke werktuigbouw kregen structurele eigenschappen als taaiheid, hardheid en sterkte veel aandacht.lotus effect afstoten van water

We zien bij materiaalselectie dat andere functies aan belang winnen. Denk aan lichtgeleiding, kleurverandering, opslag van warmte in faseverandering, omslag van waterafstotend (zie foto) naar wateraantrekkend, vormverandering, elektrische geleiding en zelfherstellende materialen (foto: Lunds Universitet)

 

Productieprocessen

De meeste innovaties op dit moment vinden plaats op het gebied van uitbreiding en verbetering van die extra functionele eigenschappen. Dit is goed herkenbaar tijdens Materials Engineering. Het tweede punt, de verschuiving naar materiaal naar productieprocessen, komt omdat de productiemogelijkheden worden aangepast aan gewenste functionele eigenschappen. De trend is zoveel mogelijk gewenste eigenschappen in één materiaal samen te brengen. Het is te verwachten dat het ontwerpen van materialen zich aan het ontwikkelen is tot een apart vak.

 

Materiaalontwerpers

Toch bestaat er nog geen beroepsgroep materiaalontwerpers, naast bijvoorbeeld constructeurs en productontwerpers. Bijzonder is dat materialen steeds meer ten behoeve van één specifieke producttoepassing ontworpen worden, met name composieten. Anderzijds zien we dat in één materiaal steeds meer functies geïntegreerd worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven