'Frictielassen is duurzaam alternatief' • Metaal Magazine
Nieuws

‘Frictielassen is duurzaam alternatief’

Dick Fix bij de nieuwe frictielasmachine: 2 heel grote voordelen.

Frictielassen oftewel wrijvingslassen is een schone lastechniek die volledig past in tijden dat duurzaamheid de aandacht heeft. Dick Fix begon al in 2010 met deze bijzondere techniek, toen hij in Kampen zijn bedrijf Friction Welding startte. Dat meldt vakblad Metaal Magazine.

Dick startte 9,5 jaar geleden met één frictielasmachine. In mei van dit jaar nam hij een tweede Kuka GP4SE in gebruik. En daarmee ook een nieuwe 1300 m2 grote hal op industrieterrein Kampen.

Het gaat goed met Friction Welding, geeft Fix in het novembernummer van vakblad Metaal Magazine aan. Het bedrijf heeft dan ook de tijd mee, want alles draait tegenwoordig om duurzaamheid. Het is naar eigen zeggen het enige bedrijf in de Benelux dat kan frictielassen.

‘Volledige doorlas’

Het lassen op deze wijze heeft 2 heel grote voordelen en nog vele kleinere”, vertelt hij. “Allereerst wordt het volledige kopse oppervlak gelast. Er is dus sprake van een volledige doorlas. Een oppervlakte-las in plaats van omtrek-las”, stelt hij.

Onder de frictielas of wrijvingslas wordt eigenlijk het samensmeden van twee delen verstaan. De wrijving en warmte ontstaat, door onder hoge druk (600 KN) twee delen ten opzichte van elkaar te laten draaien. Als gevolg van het draaien en duwen worden de beide delen roodgloeiend en kunnen ze aan elkaar worden gesmeed.  “In feite las je dan ook niet, maar je smeedt”, legt Fix uit.

‘Eenvoudig te koppelen’

“Het tweede grote voordeel van de techniek die wij gebruiken is dat relatief eenvoudig twee verschillende materialen aan elkaar te koppelen zijn.” Als voorbeeld noemt de ondernemer de veelgebruikte staalsoort S355, gekoppeld aan een verchroomde inductiegeharde zuigerstang 38 Mnv6. Maar ook Ferro-metalen verbinden met Non-Ferro of Ferro aan Ferro is mogelijk, evenals andere combinaties.

Inductie geharde stang 38MnVs6, aan een kop gelast en daarna flash gedraaid. Deze worden ingezet in de graafmachine-sector (foto’s: Metaal Magazine).

Fix geeft verder in het interview aan waardoor het systeem zo duurzaam is, wanneer je het kunt gebruiken, wat het kost, en wat het doet met de cyclustijden, vergeleken met conventioneel lassen.

Lees het volledige artikel in Metaal Magazine 7 (november 2019) (premium)
Of word abonnee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven