Nieuws

Frezen met koeling door de schacht

Mikron Tool heeft nieuwe CrazyMill frezen met koeling door de schacht. Deze zijn 10 keer effectiever dan gereedschappen zonder schachtkoeling, zegt Hans Rosenbrand, verkoopleider bij Magistor. “Naar de klant toe geven we aan dat ze 5 keer effectiever zijn. Maar dat garanderen we ook.” Mikron heeft ook boren met inwendige koeling

Normaal gesproken wordt gekoeld bij de freespunt. Dat heeft als belangrijkste nadeel dat de koeling bij een hoog toerental als een paraplu uitwaaiert, van de frees weg, geeft Rosenbrand aan.

Bepaalde curve

“De nieuwe CrazyMill frezen van Mikron Tool hebben een bepaalde curve in de schacht die ervoor zorgt dat de middelpuntvliedende kracht gebruikt wordt om de koeling bij de freespunt te krijgen. Naast een heel effectieve koeling is dat tegelijk een perfecte manier om de spaan af te voeren.”

Rosenbrand geeft als voorbeeld het frezen van een sleuf van 3 bij 3 mm en 1 mm diep in rvs”Normaal gesproken frees je met een hardmetalen frees met een snijsnelheid 60 meter en een voeding van een 0,01 mm/tand en dat in drie keer op diepte en dan hoop je dat de frees het volhoudt tot het einde van de rit. En als dat lukt, heb je geluk. Probleem is namelijk dat je de snelheid moet aanpassen omdat de spaan niet voldoende wordt afgevoerd in de sleuf”, aldus de Magistor-verkoopleider.

‘300% meer rendement’

“Pak je echter een soortgelijke frees met schachtkoeling, dan kun je in een keer op diepte frezen met een snijsnelheid van 180 meter en een voeding van 0,03 mm/tand en dat is omgerekend ruim 1 meter per minuut. Daar zit dus zelfs een factor 25 in.”

“Bij de meeste verbeteringen praat je over procenten”, aldus Rosenbrand, “misschien tientallen procenten meer rendement. Bij deze frezen met koeling in de schacht praat je over zelfs 300% meer rendement. Vandaar de naam CrazyMill, wat je niet verwacht van een Zwitserse producent.’

Boor met inwendige koeling

De CrazyDrill is een andere ontwikkeling van Mikron Tool. Dit is een boor met inwendige koeling. “Het probleem bij het boren in exotische materialen is om de koeling onderaan de boorpunt te krijgen”, vertelt Rosenbrand. “Dat is lastig. Nog lastiger dan bij een frees, omdat een boor een veel langere schacht heeft. Ook de spaanafvoer is lastig.”

Mikron Tool heeft een boor met koelkanaal ontwikkeld dat 4 keer groter is dan bij standaard boren met koelkanaal. “Dat betekent dus 4 keer zoveel vloeistof bij de punt, zodat er een veel betere koeling is en ook de spaanafvoer veel beter is”, zegt de Magistor-verkoopleider. “Dat zorgt ervoor dat je met deze boor zonder lossen in een keer op diepte kunt komen, tot wel 20 keer de diameter van de boor.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven