Frezen met CO2-koeling bij Hermle • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Frezen met CO2-koeling bij Hermle

Nieuw tijdens de Hausaustelling van Hermle was een koelsmeermethode van Rother Technologie waarbij een minimaalsmering ingezet werd in combinatie met een CO2-koeling. Het vloeibare CO2 koelt het gereedschap en de snijzone af tot een temperatuur van pakweg -50 graden.

Extreem koelen is een manier om de verspaanbaarheid van ‘moeilijke’ materialen als titaan, nikkellegeringen en dergelijke te verbeteren. Op de IMTS 2010 en de EMO 2011 is op de markt al een bewerkingsprocédé geïntroduceerd met een koeling met vloeibare stikstof met een temperatuur van bijna -200 graden.  Gekozen is voor CO2 en niet voor N2 omdat de extreem lage temperatuur van vloeibare stikstof de oliedruppeltjes van de minimaalsmering zou laten bevriezen.

 

koelen width =

Het aggregaat van Rother Technologie voor maalsmering met CO2 koeling tijdens de Hausaustellung van Hermle in Gosheim naast een C 30 U (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Titaan impeller

Bij vloeibare kooldioxide is dit niet het geval: de speciale olie bevriest pas bij -70 graden. En dus is de combinatie van minimaalsmering en extreem koelen met CO2 wel mogelijk. Gedemonstreerd werd het nieuwe koelsmeerprocédé tijdens het vijfassig frezen van een titaan impeller op een Hermle C 30 U. Zou je het standaardgereedschap niet koelen én smeren dan zou de standtijd maar 2 s zijn. Nu lukte het frezen van de impeller met één gereedschap in 28 min.

 

frezen width =

Het frezen van een titaan impeller met behulp van een CO2 koeling

 

Extreme koeling

Voor het koelsmeren wordt verbruikt: 75 l/min tot 100 l/min perslucht, 20 ml/h tot 25 ml/h olie en 7 kg/h tot 10 kg/h vloeibare kooldioxide. Dat een koeling de verspaanbaarheid van titaan verbetert komt omdat zowel de taaiheid van dit materiaal in combinatie met de lage warmtegeleiding en de hoge warmtecapaciteit resulteert in hoge verspaningstemperaturen. Een extreme koeling is dan een effectieve manier om de gereedschaptemperatuur te verlagen. Zie ook de video hieronder:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven