Nieuws
V.l.n.r: Gerard Wolters (Frencken), Johan Peeters (Emcon) en Jan Raijmakers (Emcon).

Frencken Mechatronics uit Eindhoven is 6 jaar geleden begonnen met het structureel afnemen van kleine en middelgrote series hoogwaardige frees- en draaidelen uit China. Hierbij werd de hulp ingeroepen van Emcon uit Panningen. Het bedrijf is er ‘zeer tevreden’ over.

De Frencken Group levert met ruim 1.200 medewerkers wereldwijd als ‘first-tier supplier’ internationaal hoogwaardige mechatronic-modules en complete systemen aan toonaangevende bedrijven, als ASML, FEI en Philips, in de sectoren medical, semiconductor, analytical en factory automation.

‘Best in class’

“Wij zoeken voor onze klanten ‘the best in class’ toeleveranciers tegen de beste kostprijs”, aldus Gerard Wolters, senior buyer van Frencken Europe. Het bedrijf produceert zelf, maar focust daarbij op de toegevoegde waarde van modules. De enkelvoudige aluminium en rvs frees- en draaidelen voor (sub)assemblages worden uitbesteed.

“Dat de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid bovenaan staan, staat wat Frencken betreft buiten kijf. Daarnaast speelt de kostenfactor van de toeleveringsdelen een belangrijke rol. Met Emcon als partner is dat prima voor elkaar.” Op dit moment levert Emcon producten vanuit China en Maleisië aan Frencken Mechatronics en dochterbedrijf Optiwa in Reuver.

Aanvankelijk sceptisch

Aanvankelijk was Frencken sceptisch over de uitbesteding. Wolters: “Sceptisch of Chinese leveranciers wel aan onze consistente en hoogwaardige kwaliteitseisen en leveringsbetrouwbaarheidswensen konden voldoen, zoals we dat van onze West-Europese toeleveranciers gewend zijn. In de afgelopen zes jaar is echter gebleken dat dit zeker kan. Tot nu toe zijn we erg tevreden over de performances van de Chinese toeleveranciers.”

Jan Raijmakers van Emcon vult aan: “Het is wel belangrijk om ter plekke constant de vinger aan de pols te houden om aan de hoge eisen, die wij hier in West-Europa stellen, te kunnen blijven voldoen. Met onze expertise en kennis van de Chinese toeleveringsmarkt is dit echter voor ons dagelijks werk”.

Uitbesteden verder uitbreiden?

Productie bij Polaris in Shanghai (foto’s: Emcon).

Behalve een vaste productiepartner in China, Polaris in Shanghai, heeft Emcon ook leveranciers in Maleisië, India en Oost Europa. Johan Peeters (Emcon): “We leveren al jaren vanuit Maleisië producten aan Optiwa en binnenkort worden de eerste leveringen vanuit India verwacht. Ook zijn we aan het bekijken of onze Oost-Europese leveranciers iets voor Frencken kunnen betekenen. Het gaat dan om de combinatie lassen/plaatwerk”

“Terugkijkend op de positieve resultaten in de afgelopen 6 jaar zullen we zeker bekijken waar we dit pakket kunnen uitbreiden”, reageert Wolters. “Het is voor Frencken bedrijfsfilosofie om uitbestedingen daar neer te leggen waar die het beste thuishoren, qua productiemogelijkheden, betrouwbaarheid en kwaliteit.”

Beste kostprijs

Het bedrijf zoekt voor de klanten de beste toeleveranciers tegen de beste kostprijs. “De delen die wij kopen zijn vooral bedoeld voor onze assemblagebedrijven in West Europa. Daarnaast willen we ook graag de mogelijkheid hebben om local for local’ te leveren ten behoeve van onze vestigingen in China en Maleisië.”

‘Logische stap’

“Doordat Emcon veel kennis en ervaring heeft op deze lokale toeleveringsmarkten is de samenwerking tussen Frencken en Emcon een hele logische stap geweest. Dat heeft, zoals is gebleken, alleen maar positieve vruchten afgeworpen.”

“Wij zullen, met het oog op onze ‘dual- source’ filosofie, zeker van de expertise van Emcon gebruik blijven maken”, vervolgt Wolters, “waarbij het toeleveringspakket vanuit Azië nog verder zal worden uitgebreid”.

De Frencken Group heeft behalve 4 vestigingen in Nederland, waaronder Frencken in Eindhoven, ook vestigingen in Maleisië, Singapore, China en de VS.

Emcon

Emcon is gespecialiseerd in het leveren van medium- en hightech verspaande onderdelen en samenstellingen in kleine en middelgrote series vanuit China, Maleisië, Slowakije en sinds kort ook weer vanuit India. Dit zowel voor de Europese als de lokale markt.

“Hiervoor werken we nauw samen met zorgvuldig geselecteerde productiepartners en toeleveranciers, zoals Polaris”, aldus Raijmakers. “Door de juiste begeleiding hebben onze productiepartners een hoge leverbetrouwbaarheid en een constant hoog kwaliteitsniveau, vergelijkbaar met West-Europese leveranciers.”

Peeters vult aan: “Niet alleen bij onze leveranciers maar ook bij onze klanten streven we naar een langdurige, open partnerschapsrelatie, gebaseerd op onderling vertrouwen. Hierdoor zijn we beter in staat om tot interessante volumes en resultaten te komen.”

Lees ook:
Hulp bij low cost sourcing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven