FreeTurn troef van Ceratizit voor EMO • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

FreeTurn troef van Ceratizit voor EMO

Ceratizit zet voor de komende EMO vol in op FreeTurn. Dit high dynamic turning (HDT) systeem met bijbehorend FreeTurn-gereedschap werkt met een draaiende wisselplaat die bewerkingen als voorbewerken, finishen, countourdraaien en draaien kan combineren in één gereedschap. Tijdens het bewerken is de aanvalshoek te variëren, waardoor optimaler en dus sneller gewerkt kan worden.

Dat bleek tijdens een bezoek aan diverse locaties van de Ceratizit Group (Ceratizit, Komet, WNT en Klenk) in Duitsland en Oostenrijk. FreeTurn werd gepresenteerd tijdens de AMB in september vorig jaar, en won toen direct een van de MM Awards.

“Met FreeTurn wordt meer flexibiliteit en keuzes in parameters in het draaiproces ingebracht”, zegt Uwe Schleinkofer, hoofd R&D cutting tools bij Ceratizit. Hij noemt het een revolutie in draaien. Volgens Ceratizit is dit de eerste grote doorbraak in draaitechnologie sinds 100 jaar.

Optimaler proces

Een variabele aanvalshoek tijdens de bewerking maakt het mogelijk om het proces te optimaliseren. Zo is onder meer een betere spaanbeheersing mogelijk met kortere spanen. Een hogere productiviteit wordt onder meer bereikt omdat het FreeTurn-gereedschap veel effectiever en 90% minder ‘leeg’ (niet aan het werkstuk werkend) beweegt. Dit komt mede omdat het gereedschap zowel voor- als achterwaarts en met verschillende aanvalshoeken kan bewerken.

Die aanvalshoek is zelfs tijdens de bewerking aan te passen. Hierdoor zijn minder gereedschapswissels nodig. Ook is er meer diversiteit en meer stabiliteit. Bij CNC-draaien in zijn huidige vorm staat de kracht namelijk loodrecht op de lengterichting van het gereedschap en dat kan zorgen voor vibraties. Bij FreeTurn beweegt de hoofdkracht juist in de lengterichting van de as van het gereedschap, richting freesspil. Dat zorgt voor meer stabiliteit, minder vibratie en dus een hogere nauwkeurigheid. Ook is de oppervlaktekwaliteit beter dan bij conventioneel CNC-draaien.

De flexibiliteit zit niet alleen in het systeem maar ook in de opbouw van de wisselplaat. Deze is geheel naar eigen inzicht voor de eigen processen in te delen, bijvoorbeeld met twee snijkanten voor voorbewerking en een voor nabewerking, of andersom. Zelfs vijf snijkanten zijn mogelijk.

De wisselplaat met snijkanten (rechts) is op veel manieren in te delen (foto’s: Ceratizit)

Twee demo’s

In het innovatiecentrum in het Oostenrijkse Reutte zijn met HDT en FreeTurn-gereedschap twee demo’s gegeven.

Het ging om een live bewerking van een aluminium wielnaaf (van een racefiets)(AlCaMgPb bij 300 N/mm2) en van een stalen tandwielas (42CrMo4 met 850 N/mm2). Bij beide bewerkingen (voorwaarts, achterwaarts en onder verschillende aanvalshoeken) is het mogelijk zo’n 30% sneller te werken dan bij het huidige CNC-draaien. Dit alleen al omdat het gereedschap zo weinig mogelijk loskomt van het werkstuk.

Ook kan met één gereedschap worden volstaan, waar bij CNC-draaien in zijn huidige vorm voor dit soort werkstukken zeker vier gereedschapswissels nodig zijn. Opvallend bij deze demo was dat van het FreeTurn-gereedschap, dat drie snijkanten had, slechts één snijkant werd gebruikt. De demo’s draaiden op een tien jaar oude Emco Hyperturn om aan te geven dat het systeem ook op bestaande machines mogelijk is.

Marktintroductie

Het idee voor HDT is overigens al 15 jaar oud. Eerder kon het nog niet worden toegepast omdat de techniek nog niet zo ver was. Nu is de tijd rijp voor een marktintroductie tijdens de komende EMO.

Ceratizit kiest er bewust voor de innovatie open te houden, dus zich niet te richten op een specifieke partner. “Nee, we werken juist met diverse partners: machinefabrikanten, fabrikanten van besturingssystemen en CAD/CAM-softwareontwikkelaars”, aldus Schleinkofer. “Die samenwerking is ook nodig want voor een doorbraak zijn dergelijke partners noodzakelijk.”

‘Nederland: snel omarmen’

Sales manager Patrick Umans van Ceratizit Nederland & België verwacht dat Nederland HDT met FreeTurn zeker snel zal omarmen, vooral door het succes van de multitasking machines. “Nederland heeft een jong machinepark en wil vooroplopen. Het is echt een pioniersland.”

“Ons land heeft naar verhouding ook exceptioneel veel solid carbide gereedschappen”, zegt Tinus Zuetenhorst, managing director Nederland & België. “Vooral ook omdat de markt er vroeg was met meerdere technieken. Hardmetaal is in gereedschap voor ons de grootste productgroep in Nederland.”

Tijdens de komende EMO zal Ceratizit een startprogramma met FreeTurn introduceren. Diverse fabrikanten zullen ook programma’s met dit systeem laten zien.

Bekijk de werking van FreeTurn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven