Franse lascel bestuurd vanuit Berlijn • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Franse lascel bestuurd vanuit Berlijn

Voor het lassen van grote trillingsdempers gebruikt de Gerb Group drie Cloos lasrobots: twee in Duitsland en één in Frankrijk. Deze lasrobots worden off-line geprogrammeerd vanuit een CAD-programma en de lasprogramma’s voor Franrijk worden per e-mail vanuit Berlijn verstuurd.

De lascel in Saint Nazaire in Frankrijk komt voor de Gerb Group in actie als de twee robots in Berlijn het laswerk niet aankunnen. Om op die manier te kunnen werken zijn de drie Romat lascellen van het fabrikaat Cloos identiek uitgevoerd. Met behulp van de Roboplan software van Cloos worden de benodigde lasprogramma’s off-line in Berlijn gemaakt. In ons land heeft Cloos een vestiging in Almere.

Lassen 1 Gerb Cloos

Na het CAD-programmeren vindt de fine-tuning van het lasprogramma handmatig plaats in de robotcel (foto’s: Cloos Schweisstechnik/Dieter Holler)

Directeur Torsten-Uwe Tag van Gerb vertelt dat ongeveer 90% van het benodigde lasprogramma op een personal computer gemaakt kan worden aan de hand van CAD-data.  De resterende coördinaten en lasparameters worden in Duitsland direct geprogrammeerd aan een van de beide robots.

Per e-mail

Na proeflassen wordt vervolgens, bij behoefte aan extra lascapaciteit, het gehele programma in één keer per e-mail naar Frankrijk gestuurd. Tag: ”omdat de robotinstallatie in Frankrijk tot op de millimeter indentiek is aan de Duitse lasinstallaties zijn de in situ aanpassingen in Frankrijk minimaal”.

Dit bericht is een vertaling en bewerking van het Engelstalige artikel ‘Offline-programming for Smooth co-operation’ van freelance journalist Dipl.-Ing. Walter Lutz. Lees gehele artikel in bijgevoegd bestand.

Cloos Gerb lassen

Het lukt om 90% van het lasprogamma offline te programmeren vanuit het CAD-programma

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven